Przepis na "babkę matecznik" od koło gospodyń wiejskich w...

    Przepis na "babkę matecznik" od koło gospodyń wiejskich w Mieleszynie

    RED

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    przepis na "babkę matecznik" od koło gospodyń wiejskich w Mieleszynie
    1/3
    przejdź do galerii

    przepis na "babkę matecznik" od koło gospodyń wiejskich w Mieleszynie ©archiwum

    Koło gospodyń wiejskich w Łopiennie zostało założone w 1957 r. Należały wtedy do niego 24 kobiety. W latach osiemdziesiątych liczyło ono już ponad 100 członków. Obecnie zrzeszonych jest w nim około 50 kobiet. Przewodniczącą koła jest Grażyna Karwańska. Panie współtworzące koło znane są z bardzo aktywnej działalności społecznej na rzecz sołectwa Łopienna i gminy Mieleszyn. Razem z Radą Rodziców Szkoły Podstawowej w Łopiennie oraz druhami z Ochotniczej Straży Pożarnej w Łopiennie są organizatorkami wielu ciekawych konkursów, pokazów, kursów i spotkań okolicznościowych. Integracji służą także wspólne wycieczki.
    Składniki
    • 5 całych jaj,
    • 25 dkg margaryny,
    • 22 dkg cukru (1 szklanka),
    • 18 dkg mąki tortowej,
    • 10 dkg mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 paczka cukru waniliowego.
    Sposób przygotowania
    Jajka z cukrem ubić na białą masę, mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowym i powoli dodawać do ubitych jajek. Na końcu dodać rozpuszczoną wcześniej i przestudzoną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blachę. Piec około 1 godziny, w temperaturze 200 stopni C.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Gniezna i powiatu gnieźnieńskiego szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo