Koło gospodyń wiejskich w Łopiennie zostało założone w 1957 r. Należały wtedy do niego 24 kobiety. W latach osiemdziesiątych liczyło ono już ponad 100 członków. Obecnie zrzeszonych jest w nim około 50 kobiet. Przewodniczącą koła jest Grażyna Karwańska. Panie współtworzące koło znane są z bardzo aktywnej działalności społecznej na rzecz sołectwa Łopienna i gminy Mieleszyn. Razem z Radą Rodziców Szkoły Podstawowej w Łopiennie oraz druhami z Ochotniczej Straży Pożarnej w Łopiennie są organizatorkami wielu ciekawych konkursów, pokazów, kursów i spotkań okolicznościowych. Integracji służą także wspólne wycieczki.

Składniki

  • 5 całych jaj,
  • 25 dkg margaryny,
  • 22 dkg cukru (1 szklanka),
  • 18 dkg mąki tortowej,
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 paczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania
Jajka z cukrem ubić na białą masę, mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowym i powoli dodawać do ubitych jajek. Na końcu dodać rozpuszczoną wcześniej i przestudzoną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blachę. Piec około 1 godziny, w temperaturze 200 stopni C.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Gniezna i powiatu gnieźnieńskiego szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl