Zastawiony stół, pełen smakołyków, które kuszą wyglądem i zapachem, jest efektem pracy, w którą wkładamy dużo serca. Mimo że gotowanie dla bliskich jest przyjemnością samą w sobie, to jednak pichcenie w rodzinnym gronie jest nie tylko wygodniejsze, ale również gwarantuje dużo dobrej zabawy. Ktoś umyje warzywa, ktoś pokroi wszystkie składniki, inny wyciśnie sok z cytryny i przepis na barszcz biały Wielkanocny nie zajmie dużo czasu.
Przepis na barszcz biały Wielkanocny
Składniki:
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego, świeżego chrzanu
- 2 jajka gotowane na twardo
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1/8 kostki masła
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 5 ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 łyżka natki pietruszki
- pieprz, majeranek do smaku
- pieprz naturalny
Sposób przygotowania:
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i pietruszkę przekroić na pół. Warzywa włożyć do 1 litra wrzącej wody i ugotować do miękkości. Wyjąć cebulę i pietruszkę. Do wywaru dodać posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny. Gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, następnie połączyć z masłem i śmietaną. Przyprawić do smaku. Ugotowane jajka pokroić, położyć na talerze, zalać barszczem, posypać natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?