Składniki:
- 2,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 0,5 kg podgardła wieprzowego lub boczku
- 8 sporych ząbków czosnku (po 2 na każdy kg mięsa)
- 72 g soli (po 18 g na każdy kg mięsa)
- 8 g cukru (po 2 g na każdy kg mięsa)
- 8 g pieprzu (po 2 g na kg mięsa)
- 8 g majeranku suszonego (po 2 g na kg mięsa)
- 400 ml wody.
Sposób przygotowania:
Kroimy mocno schłodzone mięso. Warto odkładać osobno tłuste kawałki (z podgardła) i chude (z łopatki i karkówki). Następnie mielemy mięso - chude używając sitka nr 8, tłuste - nr 4.
Z tłustymi kawałkami mięsa mielemy czosnek. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę, dolewając po odrobinie lodowatej wody. Masa jest gotowa, kiedy wchłonie całą wodę i zrobi się kleista. Wtedy naczynie z masą odstawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przygotowujemy osłonki do kiełbasy, czyli jelita, które nakładamy na maszynkę i nadziewamy je masą. Formujemy kiełbaski obracając jelito wokół własnej osi.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Osowca, gminy Zakrzewo i powiatu złotowskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?