Przepis na białą kiełbasę od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Osowcu.

Składniki:

  • 2,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 0,5 kg podgardła wieprzowego lub boczku
  • 8 sporych ząbków czosnku (po 2 na każdy kg mięsa)
  • 72 g soli (po 18 g na każdy kg mięsa)
  • 8 g cukru (po 2 g na każdy kg mięsa)
  • 8 g pieprzu (po 2 g na kg mięsa)
  • 8 g majeranku suszonego (po 2 g na kg mięsa)
  • 400 ml wody.

Sposób przygotowania:
Kroimy mocno schłodzone mięso. Warto odkładać osobno tłuste kawałki (z podgardła) i chude (z łopatki i karkówki). Następnie mielemy mięso - chude używając sitka nr 8, tłuste - nr 4.

Z tłustymi kawałkami mięsa mielemy czosnek. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę, dolewając po odrobinie lodowatej wody. Masa jest gotowa, kiedy wchłonie całą wodę i zrobi się kleista. Wtedy naczynie z masą odstawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przygotowujemy osłonki do kiełbasy, czyli jelita, które nakładamy na maszynkę i nadziewamy je masą. Formujemy kiełbaski obracając jelito wokół własnej osi.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Osowca, gminy Zakrzewo i powiatu złotowskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl