Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto czekoladowo-buraczkowe od dziewczyn ze szkoły w Sobótce

RED
Przepis na ciasto czekoladowo-buraczkowe od dziewczyn ze szkoły w Sobótce
Przepis na ciasto czekoladowo-buraczkowe od dziewczyn ze szkoły w Sobótce archiwum
Dziewczyny ze szkoły podstawowej w Sobótce stawiają na zdrową i smaczną kuchnie. Tym razem podpowiadają, jak w prosty sposób przemycić dzieciom warzywa!

Składniki:

  • 50 g kakao,
  • 175 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g ksylitolu,
  • 200 ml oleju,
  • 300 g ugotowanych i zblendowanych buraczków,
  • 3 duże jajka,
  • 100 g gorzkiej czekolady (bardzo drobno posiekanej).

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od wyłożenia dna tortownicy papierem do pieczenia. Przesiać przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao – wymieszać. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać olej i zblendowane buraczki. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia ciasta. Na koniec dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 -170 stopni. Ciasto przełożyć do tortownicy (23 cm) i piec ok 40 – 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu dowolnie udekorować.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski