Przepis na ciasto czekoladowo-buraczkowe od dziewczyn ze...

    Przepis na ciasto czekoladowo-buraczkowe od dziewczyn ze szkoły w Sobótce

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na ciasto czekoladowo-buraczkowe od dziewczyn ze szkoły w Sobótce
    1/3
    przejdź do galerii

    Przepis na ciasto czekoladowo-buraczkowe od dziewczyn ze szkoły w Sobótce ©archiwum

    Dziewczyny ze szkoły podstawowej w Sobótce stawiają na zdrową i smaczną kuchnie. Tym razem podpowiadają, jak w prosty sposób przemycić dzieciom warzywa!
    Składniki:
    • 50 g kakao,
    • 175 g mąki pszennej,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 150 g ksylitolu,
    • 200 ml oleju,
    • 300 g ugotowanych i zblendowanych buraczków,
    • 3 duże jajka,
    • 100 g gorzkiej czekolady (bardzo drobno posiekanej).
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Sposób przygotowania:
    Zaczynamy od wyłożenia dna tortownicy papierem do pieczenia. Przesiać przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao – wymieszać. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać olej i zblendowane buraczki. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia ciasta. Na koniec dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać.

    Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 -170 stopni. Ciasto przełożyć do tortownicy (23 cm) i piec ok 40 – 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu dowolnie udekorować.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo