Składniki:
- 50 g kakao,
- 175 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g ksylitolu,
- 200 ml oleju,
- 300 g ugotowanych i zblendowanych buraczków,
- 3 duże jajka,
- 100 g gorzkiej czekolady (bardzo drobno posiekanej).
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od wyłożenia dna tortownicy papierem do pieczenia. Przesiać przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao – wymieszać. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać olej i zblendowane buraczki. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia ciasta. Na koniec dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 -170 stopni. Ciasto przełożyć do tortownicy (23 cm) i piec ok 40 – 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu dowolnie udekorować.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?