Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka,
- 0,5 szklanki kartoflanki,
- łyżka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
Płytka kokosowa:
- 8 jaj, 30 dag cukru,
- 30 dag kokosu,
Krem:
- 2 czekolady gorzkie,
- kostka margaryny,
- 15 dag cukru pudru,
- 8 żółtek,
- kieliszek wódki,
- bakalie,
- śmietana: pół litra kremówki,
- żelatyna,
- 3 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciemny biszkopt piec w 160 stopniach (termoobieg) 20 minut. Białka ubić, dodać cukier, kokos i wymieszać delikatnie. Piec płytkę 20-30 minut w 180 stopniach. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać rozpuszczoną czekoladę, bakalie, zmiksować na puszystą masę.
Ubić pół litra kremkówki z 3 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na biszkopt nakładać kolejno: cienką warstwę kremu (połowę), płytkę kokosową, resztę kremu i śmietanę. Posypać startą czekoladą.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?