Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto ,,duńczyk" od Agnieszki Wielińskiej z KGW w Zawidowicach

RED
Przepis na ciasto ,,duńczyk" od Agnieszki Wielińskiej z KGW w Zawidowicach
Przepis na ciasto ,,duńczyk" od Agnieszki Wielińskiej z KGW w Zawidowicach archiwum
Otrzymaliśmy przepis na ciasto ,,duńczyk" od Agnieszki Wielińskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Zawidowicach, w gminie Pleszew, w powiecie pleszewskim. Prezentuje się wspaniale!

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki kartoflanki,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

Płytka kokosowa:

  • 8 jaj, 30 dag cukru,
  • 30 dag kokosu,

Krem:

  • 2 czekolady gorzkie,
  • kostka margaryny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 8 żółtek,
  • kieliszek wódki,
  • bakalie,
  • śmietana: pół litra kremówki,
  • żelatyna,
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Ciemny biszkopt piec w 160 stopniach (termoobieg) 20 minut. Białka ubić, dodać cukier, kokos i wymieszać delikatnie. Piec płytkę 20-30 minut w 180 stopniach. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać rozpuszczoną czekoladę, bakalie, zmiksować na puszystą masę.

Ubić pół litra kremkówki z 3 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na biszkopt nakładać kolejno: cienką warstwę kremu (połowę), płytkę kokosową, resztę kremu i śmietanę. Posypać startą czekoladą.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski