Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto ,,góra lodowa" od Kingi Wawrzyniak z KGW Marszew w gminie Pleszew

RED
Przepis na ciasto ,,góra lodowa" od Kingi Wawrzyniak z KGW Marszew w gminie Pleszew
Przepis na ciasto ,,góra lodowa" od Kingi Wawrzyniak z KGW Marszew w gminie Pleszew archiwum
Otrzymaliśmy przepis na ciasto ,,góra lodowa" od Kingi Wawrzyniak z Koła Gospodyń Wiejskich w gminie Pleszew, w powiecie pleszewskim.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 x 40 g budyń śmietankowy,
  • proszek,
  • łyżeczka z ekstraktu z wanilii,
  • 200 g masła

Polewa:

  • 200 g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki cukry,
  • 2 szklanki i jedna łyżka mleka w proszku,
  • 1 i 1/2 łyżki kakao,

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy,
  • opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki dodać suche składniki. Formę 24x24 cm wykłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i piec w temp. 170 stopni przez ok. 30-35 min. Po ostudzeniu, przekroić na dwie części.

350 ml mleka zagotować z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuścić przesiany proszek budyniowy, dodać żółtka. Mleko zdjąć z ognia i dolać do niego powoli mieszaninę z zimnego mleka. Gotować całość aż budyń będzie gęsty. Masło przez chwilę miksować, następnie dodać do niego ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Blat biszkoptowy ukłożony na formie nasączyć połową naparu z kawy i wyłożyć jedną część kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ściąć i wcisnąć delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Włożyć na czas przygotowania polewy do lodówki.

Masło lub margarynę roztopić, następnie dodać wodę oraz cukier i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia. Mieszając, wsypać mleko w proszku. Gotowy krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej - łyżkę mleka w proszku. Szybko wymieszać i wylać na ciasto, tworząc fikuśne esy floresy. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski