Ciasto I :
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru +0,5 szklanki do białek,
- 100 g margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- paczka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i mąkę z proszkiem. Ciasto wyłożyć na blachę. Ubić białka z cukrem, wyłożyć na ciato, posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach.
Ciasto II - biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać. Piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Krem:
- litr kremówki,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki żelatyny,
- 2 galaretki wiśniowe,
- słoiczek wiśni w syropie
Sposób przygotowania:
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę. Galaretki rozpuścić w soku z wiśni i uzupełnić wodą.
Przełożenie:
Na biszkopt wyłożyć połowę porcji śmietany, ułożyć wiśnie, zalać tężejącą galaretką, a na nią wylać drugą porcję śmietany. Całość przykryć plackiem z migdałami. Ciasto polać białą polewą.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?