Składniki na ciasto:
- Kostka margaryny,
- 25 dag cukru,
- 6 jajek,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 20 dag zmielonych orzechów włoskich,
- 10 dag mąki krupczatki,
- powidła śliwkowe.
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka mąkę, kakao, proszek, orzechy zmielone i na koniec ubitą pianę z białek. Upiec ciasto, wystudzić i posmarować wierzch powidłami.
Składniki na krem orzechowo-rumowy:
- 40 dag orzechów zmielonych,
- 8 łyżek cukru pudru,
- 1/4 litra rumu,
- cukier waniliowy.
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać dobrze. Wyłożyć na ciasto posmarowane powidłami.
Składniki na czekoladowy:
- 1 i 1/2 kostki masła,
- 4 jajka,
- 8 łyżek cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 gorzka czekolada.
Przygotowanie:
Kakao zaparzyć, aby powstała gęsta papka. Masło utrzeć, jajka ubić na parze i połączyć z masłem. Dodać ostudzone kakao i wyłożyć na krem orzechowy.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Kalisza i powiatu kaliskiego szukaj zawsze na stronie www.kalisz.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?