Składniki na czerninę:
- kaczka wraz z podrobami;
- ziele angielskie;
- liście laurowe;
- kilka suszonych grzybków;
- suszone śliwki;
- suszone owoce - gruszki,
- daktyle;
- 400 ml krwi z octem,
- wodą i solą;
- sól;
- pieprz;
- śmietana do zabielenia zupy;
- 2-3 łyżki mąki;
Przygotowanie:
kaczkę gotujemy razem z warzywami, włoszczyzną i przyprawami - tak jak tradycyjny rosół, dodajemy suszone owoce. Wyjmujemy włoszczyznę. Po 30 ml ciepłej i zimnej wody mieszamy z łyżeczką octu. Roztwór mieszamy z krwią. Krew zaprawiamy mąką i dodajemy do rosołu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czerninę podajemy np. z makaronem.
Pieczona kaczka z jabłkami:
kaczkę natrzyj przyprawami – sól, pieprz, majeranek. 4 jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki. Posyp je łyżką majeranku i włóż do środka. Zszyj nitką bawełnianą, aby kaczka się nie rozpadła w trakcie pieczenia. Kaczkę włóż na brytfannę wysmarowaną tłuszczem. Piecz ok. 2 godz. w temp. 180 C.
Gdy kaczka ma już złocisty kolor, przykryj folią aluminiową. Po ok. godz. wytopi się tłuszcz z kaczki. 1 do 2 łyżeczek płynnego smalcu przelej na patelnię i zabierz się na duszenie jabłek. Pozostałe 4 jabłka pokrój na ćwiartki. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz i dodaj sok z cytryny i cukier. Duś pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie zagotują. Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj z uprażonymi jabłkami.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Niniewa i gminy Chocz szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?