Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na czerninę i pieczoną kaczkę z jabłkami autorstwa pań z KGW Niniew z gminy Chocz

RED
Przepis na czerninę i pieczoną kaczkę z jabłkami autorstwa pań z KGW Niniew z gminy Chocz
Przepis na czerninę i pieczoną kaczkę z jabłkami autorstwa pań z KGW Niniew z gminy Chocz archiwum
KGW Nininie integruje lokalną społeczność i promuje miejscowość na zewnątrz. W ubiegłym roku panie zajęły 8. miejsce w konkursie „Jeden dzień w sołectwie – przyroda, kultura i tradycja”. Duży wpływ na końcowy sukces miała potrawa przygotowana przez gospodynie. Czernina i pieczona kaczka z jabłkami na wszystkich zrobiła wielkie wrażenie. Oto przepis.

Składniki na czerninę:

  • kaczka wraz z podrobami;
  • ziele angielskie;
  • liście laurowe;
  • kilka suszonych grzybków;
  • suszone śliwki;
  • suszone owoce - gruszki,
  • daktyle;
  • 400 ml krwi z octem,
  • wodą i solą;
  • sól;
  • pieprz;
  • śmietana do zabielenia zupy;
  • 2-3 łyżki mąki;

Przygotowanie:
kaczkę gotujemy razem z warzywami, włoszczyzną i przyprawami - tak jak tradycyjny rosół, dodajemy suszone owoce. Wyjmujemy włoszczyznę. Po 30 ml ciepłej i zimnej wody mieszamy z łyżeczką octu. Roztwór mieszamy z krwią. Krew zaprawiamy mąką i dodajemy do rosołu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czerninę podajemy np. z makaronem.

Pieczona kaczka z jabłkami:
kaczkę natrzyj przyprawami – sól, pieprz, majeranek. 4 jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki. Posyp je łyżką majeranku i włóż do środka. Zszyj nitką bawełnianą, aby kaczka się nie rozpadła w trakcie pieczenia. Kaczkę włóż na brytfannę wysmarowaną tłuszczem. Piecz ok. 2 godz. w temp. 180 C.

Gdy kaczka ma już złocisty kolor, przykryj folią aluminiową. Po ok. godz. wytopi się tłuszcz z kaczki. 1 do 2 łyżeczek płynnego smalcu przelej na patelnię i zabierz się na duszenie jabłek. Pozostałe 4 jabłka pokrój na ćwiartki. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz i dodaj sok z cytryny i cukier. Duś pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie zagotują. Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj z uprażonymi jabłkami.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Niniewa i gminy Chocz szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski