Przepis na czerninę i pieczoną kaczkę z jabłkami autorstwa...

    Przepis na czerninę i pieczoną kaczkę z jabłkami autorstwa pań z KGW Niniew z gminy Chocz

    RED

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na czerninę i pieczoną kaczkę z jabłkami autorstwa pań z KGW Niniew z gminy Chocz

    Przepis na czerninę i pieczoną kaczkę z jabłkami autorstwa pań z KGW Niniew z gminy Chocz ©archiwum

    KGW Nininie integruje lokalną społeczność i promuje miejscowość na zewnątrz. W ubiegłym roku panie zajęły 8. miejsce w konkursie „Jeden dzień w sołectwie – przyroda, kultura i tradycja”. Duży wpływ na końcowy sukces miała potrawa przygotowana przez gospodynie. Czernina i pieczona kaczka z jabłkami na wszystkich zrobiła wielkie wrażenie. Oto przepis.
    Przepis na czerninę i pieczoną kaczkę z jabłkami autorstwa pań z KGW Niniew z gminy Chocz

    Przepis na czerninę i pieczoną kaczkę z jabłkami autorstwa pań z KGW Niniew z gminy Chocz ©archiwum

    Składniki na czerninę:
    • kaczka wraz z podrobami;
    • ziele angielskie;
    • liście laurowe;
    • kilka suszonych grzybków;
    • suszone śliwki;
    • suszone owoce - gruszki,
    • daktyle;
    • 400 ml krwi z octem,
    • wodą i solą;
    • sól;
    • pieprz;
    • śmietana do zabielenia zupy;
    • 2-3 łyżki mąki;
    Przygotowanie:
    kaczkę gotujemy razem z warzywami, włoszczyzną i przyprawami - tak jak tradycyjny rosół, dodajemy suszone owoce. Wyjmujemy włoszczyznę. Po 30 ml ciepłej i zimnej wody mieszamy z łyżeczką octu. Roztwór mieszamy z krwią. Krew zaprawiamy mąką i dodajemy do rosołu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czerninę podajemy np. z makaronem.

    Pieczona kaczka z jabłkami:
    kaczkę natrzyj przyprawami – sól, pieprz, majeranek. 4 jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki. Posyp je łyżką majeranku i włóż do środka. Zszyj nitką bawełnianą, aby kaczka się nie rozpadła w trakcie pieczenia. Kaczkę włóż na brytfannę wysmarowaną tłuszczem. Piecz ok. 2 godz. w temp. 180 C.

    Gdy kaczka ma już złocisty kolor, przykryj folią aluminiową. Po ok. godz. wytopi się tłuszcz z kaczki. 1 do 2 łyżeczek płynnego smalcu przelej na patelnię i zabierz się na duszenie jabłek. Pozostałe 4 jabłka pokrój na ćwiartki. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz i dodaj sok z cytryny i cukier. Duś pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie zagotują. Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj z uprażonymi jabłkami.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Niniewa i gminy Chocz szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo