Truskawki pod kruchą pierzynką - przepis
Składniki:
- 500 g truskawek
- 2 opakowania serka mascarpone (po 250 g)
- 2 tabliczki białej czekolady (po 100 g)
- Cukier waniliowy (4x10g) lub laska wanilii
- 4 białka
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostki masła
- bita śmietana w aerozolu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy, dodać 1/2 szklanki cukru oraz miękkie masło pokrojone w kostkę – zagnieść kruszonkę. Na natłuszczoną blachę rozkruszyć palcami masę i piec w temperaturze 180 stopni do delikatnego zrumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, obrać z szypułek (zostawić kilka sztuk z szypułkami do dekoracji). Umieścić w garnku owoce i na małym ogniu z niewielką ilością wody (50 ml) cały czas mieszając. Gdy owoce puszczą sok, dodać cukier waniliowy do smaku lub miąższ z laski wanilii.
Białka ubić z 1 łyżką cukru pudru na sztywną pianę, wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec bezę.
Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim ostudzeniu dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy (najlepiej w tym samym rondelku).
W naczyniach - pucharki lub wysokie szklanki - w których będziemy serwować deser układamy kolejne warstwy: na samym dnie kruszonkę, następnie truskawki (mogą być ciepłe), pokruszoną bezę a na końcu masę serowo-czekoladową. I znów układamy kolejne warstwy aż do napełnienia naczyń deserowych.
Desery zwieńczamy rozetką bitej śmietany i owocem dorodnej truskawki z szypułką, a całość posypujemy resztką kruszonki i polewamy stopioną w kąpieli wodnej i delikatnie przestudzoną lecz płynną czekoladą.
Desery przed podaniem dobrze jest schłodzić w lodówce 1-2 godzin. Dobrze smakuje w wersji na ciepło – wtedy warstwę truskawek najlepiej podawać bezpośrednio zaraz po rozgotowaniu, gdy mają bardzo wysoką temperaturę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?