Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na deser: Truskawki pod kruchą pierzynką

Hanna Pawłowska
123rf
Prezentujemy przepis na truskawki pod kruchą pierzynką. Jego autorem jest Hanna Pawłowska.

Truskawki pod kruchą pierzynką - przepis

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania serka mascarpone (po 250 g)
  • 2 tabliczki białej czekolady (po 100 g)
  • Cukier waniliowy (4x10g) lub laska wanilii
  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostki masła
  • bita śmietana w aerozolu

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do misy, dodać 1/2 szklanki cukru oraz miękkie masło pokrojone w kostkę – zagnieść kruszonkę. Na natłuszczoną blachę rozkruszyć palcami masę i piec w temperaturze 180 stopni do delikatnego zrumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.

Truskawki umyć, obrać z szypułek (zostawić kilka sztuk z szypułkami do dekoracji). Umieścić w garnku owoce i na małym ogniu z niewielką ilością wody (50 ml) cały czas mieszając. Gdy owoce puszczą sok, dodać cukier waniliowy do smaku lub miąższ z laski wanilii.

Białka ubić z 1 łyżką cukru pudru na sztywną pianę, wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec bezę.

Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim ostudzeniu dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy (najlepiej w tym samym rondelku).

W naczyniach - pucharki lub wysokie szklanki - w których będziemy serwować deser układamy kolejne warstwy: na samym dnie kruszonkę, następnie truskawki (mogą być ciepłe), pokruszoną bezę a na końcu masę serowo-czekoladową. I znów układamy kolejne warstwy aż do napełnienia naczyń deserowych.

Desery zwieńczamy rozetką bitej śmietany i owocem dorodnej truskawki z szypułką, a całość posypujemy resztką kruszonki i polewamy stopioną w kąpieli wodnej i delikatnie przestudzoną lecz płynną czekoladą.

Desery przed podaniem dobrze jest schłodzić w lodówce 1-2 godzin. Dobrze smakuje w wersji na ciepło – wtedy warstwę truskawek najlepiej podawać bezpośrednio zaraz po rozgotowaniu, gdy mają bardzo wysoką temperaturę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski