Składniki:
- 40 dag boczku (surowy)
- 40 dag mięsa (karkówka łopatka)
- 30 dag wątroby wieprzowej
- 2 cebule
- 4 jajka
- 4 bułki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- imbir
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy i bułka tarta
Przygotowanie:
Wieprzowinę, boczek i przyprawy zalać 1,5 szklanki wody i gotować do miękkości przez 1-1,5 godziny. Miękkie mięso ostudzić, obrać wątrobę (również z błon), pokroić w plastry, zalać wrzącym wywarem i dusić przez 5 minut. Wszystko zmielić 2-3 razy. Bułkę namoczyć w wywarze i dodać do mięsa. Przyprawić do smaku. Wbić jajka, wyrobić, włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Piec około 1-1,5 godziny.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Szamotuł i powiatu szamotulskiego szukaj zawsze na stronie www.szamotuly.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?