Pasztet, to świetna propozycja nie tylko na rodzinną uroczystość, ale i drugie śniadanie. Gospodynie z Otorowa zdradziły nam swój sprawdzony przepis na pożywny i - co ważniejsze - zdrowy specjał!

Składniki:

  • 40 dag boczku (surowy)
  • 40 dag mięsa (karkówka łopatka)
  • 30 dag wątroby wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 4 bułki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy i bułka tarta

Przygotowanie:
Wieprzowinę, boczek i przyprawy zalać 1,5 szklanki wody i gotować do miękkości przez 1-1,5 godziny. Miękkie mięso ostudzić, obrać wątrobę (również z błon), pokroić w plastry, zalać wrzącym wywarem i dusić przez 5 minut. Wszystko zmielić 2-3 razy. Bułkę namoczyć w wywarze i dodać do mięsa. Przyprawić do smaku. Wbić jajka, wyrobić, włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Piec około 1-1,5 godziny.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Szamotuł i powiatu szamotulskiego szukaj zawsze na stronie www.szamotuly.naszemiasto.pl