Przepis na drożdżowy koszyk według przepisu KGW Bądecz

    Przepis na drożdżowy koszyk według przepisu KGW Bądecz

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na drożdżowy koszyk według przepisu KGW Bądecz

    Przepis na drożdżowy koszyk według przepisu KGW Bądecz ©archiwum

    Podróże nie tylko kształcą, ale również smakują. Dziś zabieramy was w najsmaczniejszą podróż po Wielkopolsce, w której przewodnikami będą panie z kół gospodyń wiejskich. "Kulinarne podróże po Wielkopolsce" to już kolejna przygoda z kuchnią z naszego regionu, tym razem związana z Wielkanocą. Zapraszamy do kuchni Ziemi Wysockiej, która nie bez powodu ma wielu smakoszy. Polecamy drożdżowy koszyk według przepisu KGW Bądecz.
    Przepis na drożdżowy koszyk według przepisu KGW Bądecz

    Przepis na drożdżowy koszyk według przepisu KGW Bądecz ©archiwum

    Składniki
    • 4 szklanki mąki pszennej,
    • 1 opakowanie drożdży instant 7 g,
    • pół szklanki letniej wody,
    • pół szklanki mleka,
    • 2 jajka,
    • 1/4 szklanki cukru,
    • pół łyżeczki soli,
    • 1/4 szklanki oleju
    Sposób przygotowania
    Połączyć wodę i mleko. Do dużej miski dodać mąkę oraz drożdże z cukrem. Wbić 1 jajko, dodać wodę z mlekiem, olej i sól. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować na długi placek. Radełkiem wykrawać cienkie paski i zrolować. Przekładać na przemian paski ciasta do żaroodpornej miski wysmarowanej masłem.

    Zrobić wianek dookoła miski i wszystko razem połączyć. Z reszty ciasta zrobić warkocz na pałąk. Wszystko posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni przez 30-40 minut na złoty kolor.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

    W związku z ciszą wyborczą komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo