Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1 opakowanie drożdży instant 7 g,
- pół szklanki letniej wody,
- pół szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 1/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania
Połączyć wodę i mleko. Do dużej miski dodać mąkę oraz drożdże z cukrem. Wbić 1 jajko, dodać wodę z mlekiem, olej i sól. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować na długi placek. Radełkiem wykrawać cienkie paski i zrolować. Przekładać na przemian paski ciasta do żaroodpornej miski wysmarowanej masłem.
Zrobić wianek dookoła miski i wszystko razem połączyć. Z reszty ciasta zrobić warkocz na pałąk. Wszystko posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni przez 30-40 minut na złoty kolor.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?