Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na eskalopki szparagowe w sosie kurkowym prosto z Kaszczoru

RED
Gmina Przemęt słynie z szparagów. Każdego roku odbywa się tutaj nawet specjalne święto ku czci tego warzywa. Specjalny przepis z tym warzywem przygotowały także panie z Kaszczoru.

Składniki:

  • 1 kg szparagów- do wyboru białe lub zielone,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg kurek,
  • 4 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, vegeta,
  • cebula

Przygotowanie:
Szparagi obrać i ugotować al dente. Pokroić w kawałeczki o długości 1 cm. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Do sprasowanych ziemniaków dodać szparagi, jajka i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z otrzymanej masy wyrabiamy kotleciki dowolnej wielkości obtaczamy w bułce i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.

Sos kurkowy: kurki opłukać i ugotować do miękkości, następnie trochę rozdrobnić, dodać kostkę rosołową. Wywar zaklepać mąką. Na koniec dodać śmietanę do smaku.

Zobacz, jak zrobić to danie:

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z z Wolsztyna i powiatu szukaj zawsze na stronie www.wolsztyn.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski