Składniki:
- 1 kg szparagów- do wyboru białe lub zielone,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 0,5 kg kurek,
- 4 jajka,
- mąka ziemniaczana,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, vegeta,
- cebula
Przygotowanie:
Szparagi obrać i ugotować al dente. Pokroić w kawałeczki o długości 1 cm. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Do sprasowanych ziemniaków dodać szparagi, jajka i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z otrzymanej masy wyrabiamy kotleciki dowolnej wielkości obtaczamy w bułce i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.
Sos kurkowy: kurki opłukać i ugotować do miękkości, następnie trochę rozdrobnić, dodać kostkę rosołową. Wywar zaklepać mąką. Na koniec dodać śmietanę do smaku.
Zobacz, jak zrobić to danie:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z z Wolsztyna i powiatu szukaj zawsze na stronie www.wolsztyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?