We wsi Przytocnzica w gminie Doruchów koło Ostrzeszowa króluje jabłecznik. To sztandarowe danie miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich, które podzieliło się nim z naszymi Czytelnikami.

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 słoiki jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 białka (ubić z ¾ szklanki cukru)
  • 1 budyń

Sposób przygotowania:
Ciasto zagnieść, 1/3 odłożyć do lodówki. Jabłka rozłożyć na ciastko. Białka ubić z cukrem. Dodać następnie budyń. Rozłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć kruszonkę z ciasta, które było w lodówce.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl