Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na jajecznicę z boczkiem i serem

Anastazja Bezduszna
Przepis na jajecznicę z boczkiem i serem
Przepis na jajecznicę z boczkiem i serem MSM Mońki
Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Ratunek dla studentów i kulinarnych leniuchów. Rozsławiła polską kuchnię w Europie, a najlepsi kucharze przez wieki tworzyli wiele wariacji na jej temat. Jajecznica – słynne danie, które wszyscy lubimy i na które każdy ma swój własny sposób.

Jajecznica wydaje się najprostszą potrawą świata. Warto jednak wiedzieć, że to właśnie ona rozsławiła w XVII wieku polską kuchnię we Francji. Oeufs à la polonaise, czyli „Jaja po polsku” zostały opisane w słynnej francuskiej książce kucharskiej. W przepisie tym, jajecznicę przyrządzano na bulionie z miąższem chleba oraz z  dodatkiem kandyzowanej skórki cytrynowej. W późniejszej kuchni polskiej pojawiało się jeszcze wiele innych wariacji na temat jajecznicy. Odnaleźć można przepis na jajecznicę ze śmietaną, winem czy… rodzynkami.

Smak jajecznicy zależy głównie od dodatków. Najbardziej popularnym jest szynka lub boczek i oczywiście szczypiorek. Wiele osób dodaje też cebulkę i pomidory. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w słynnej książce kucharskiej „365 obiadów”, wydanej w 1860 roku, podaje przepis na jajecznicę z żółtym serem. – Żółty ser, chociaż jest mało znanym dodatkiem do jajecznicy, doskonale urozmaici to tradycyjne danie. Świetnie sprawdzi się ser morski o lekko pikantnym smaku – jajecznica będzie bardziej wyrazista. Żółty ser jest też doskonałym źródłem białka. Zjedzony na śniadanie razem z jajecznicą to zastrzyk energii na długie godziny – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Przepis na jajecznicę z boczkiem i serem

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego parzonego
  • 1 średnia cebula
  • 4 średnie pieczarki
  • 6 jajek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera morskiego
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w plasterki lub paski i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki, całość chwilę dusimy. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Jajecznicę mieszając podgrzewamy, aż jajka się zetną. Na koniec dodajemy pokrojonym w paseczki serem i przez krótką chwilę zapiekamy od góry, aż ser się rozpuści lub po prostu ser mieszamy z jajecznicą. Podajemy z pokrojonym szczypiorkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski