Bardzo popularne danie w Ptaszkowie, w gminie Grodzisk Wielkopolski może też zagościć na Państwa stołach. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich podpowiadają, jak je wykonać.

Składniki

  • 6 jajek,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • jogurt lub sos tatarski.

Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Przecinamy jajka na pół razem ze skorupką. Jajka wydrążamy, zostawiając skorupki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki tak samo. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki. Solimy i smażymy 5 minut. Pieczarki przekładamy do miski, dodajemy rozdrobnione żółtka, mieszamy.

Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem. Dodajemy łyżkę majonezu. Faszerujemy skorupki i delikatnie uklepujemy. Od strony farszu sypiemy bułkę tartą. Jajka farszem do dołu układamy na patelni, na tłuszczu i smażymy ok. 2 minut.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z gminy Grodzisk Wlkp. i powiatu grodziskiego szukaj zawsze na stronie www.grodzisk.naszemiasto.pl