Przepis na jajka sernikowe na Wielkanoc
Składniki:
- 5 jajek czekoladowych - pustych w środku
- 120 g serka mascarpone lub philadelphia
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 75 ml śmietany kremówki 30 proc.
- na żółtko pół mango lub dżem morelowy lub brzoskwinie z puszki
Sposób przygotowania:
Górę czekoladowych jajek w pokojowej temperatury nadcinamy nożem i odstawiamy do lodówki. W misce łączymy serek, cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dobrze mieszamy wszystko. W innej misce ubijamy kremówkę na sztywno i mieszamy ją z masą z serka, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy czekoladowe jajka masą serową. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy blenderem na gładko (morele z puszki też należy zmiksować na purèe). Do czekoladowych jajek na wierzch wykładamy mus z mango lub dżem morelowy w formie żółtka.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?