Przepis na jajka sernikowe na Wielkanoc

    Przepis na jajka sernikowe na Wielkanoc

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na jajka sernikowe na Wielkanoc
    1/3
    przejdź do galerii
    Nietypowy ale łatwy w wykonaniu deser wielkanocny będzie nie tylko ładną ozdoba stołu ale też pychotą dla dzieci. Przedstawiamy przepis na jajka sernikowe na Wielkanoc.

    Przepis na jajka sernikowe na Wielkanoc



    Składniki:
    • 5 jajek czekoladowych - pustych w środku
    • 120 g serka mascarpone lub philadelphia
    • 30 g cukru pudru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • kilka kropel ekstraktu z wanilii
    • 75 ml śmietany kremówki 30 proc.
    • na żółtko pół mango lub dżem morelowy lub brzoskwinie z puszki



    Sposób przygotowania:
    Górę czekoladowych jajek w pokojowej temperatury nadcinamy nożem i odstawiamy do lodówki. W misce łączymy serek, cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dobrze mieszamy wszystko. W innej misce ubijamy kremówkę na sztywno i mieszamy ją z masą z serka, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy czekoladowe jajka masą serową. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy blenderem na gładko (morele z puszki też należy zmiksować na purèe). Do czekoladowych jajek na wierzch wykładamy mus z mango lub dżem morelowy w formie żółtka.

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo