Składniki:
- 2 kg kaczki
- 2 jabłka
- 2 buraki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki majeranku
- ostra mielona papryka
- ulubione zioła
- pieprz i sól
Wykonanie:
Z oleju, miodu, octu, papryki, majeranku i dowolnych innych ziół sporządzamy marynatę. Nacieramy nią kaczkę od wewnątrz i zewnątrz. Do środka wkładamy jabłka i buraki pokrojone w ćwiartki posypane majerankiem. Mięso z wierzchu posypujemy reszta przypraw i spinamy wykałaczką.
Tak przygotowaną tuszkę odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Kaczkę pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny pod przykryciem, pół godziny przed końcem pieczenia przykrycie zdejmujemy ją, aby ładnie się zarumieniła oczywiście podlewając ją powstałym sosem.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Kalisza i powiatu kaliskiego szukaj zawsze na stronie www.kalisz.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?