Przepis na kaczkę pieczoną w kawałkach od KGW Gulcz

    Przepis na kaczkę pieczoną w kawałkach od KGW Gulcz

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na kaczkę pieczoną w kawałkach od KGW Gulcz

    Przepis na kaczkę pieczoną w kawałkach od KGW Gulcz ©Pixabay

    Przed nami kolejna odsłona "Kulinarnych podróży po Wielkopolsce". Tym razem zawędrowaliśmy do jednego z najpiękniejszych zakątków Wielkopolski, do gminy Wieleń. Gdy chodzi o specjały kuchni regionalnej, to również jeden z najsmaczniejszych zakątków Wielkopolski. Polecamy kaczkę pieczoną w kawałkach według przepisu KGW Gulcz.
    Przepis na kaczkę pieczoną w kawałkach od KGW Gulcz

    Przepis na kaczkę pieczoną w kawałkach od KGW Gulcz ©Pixabay

    Składniki
    • 4 sztuki nóg kaczki,
    • 4 sztuki części ze skrzydełkami,
    • 2 cebule,
    • 2 łyżki miodu,
    • 4-5 sztuk młodych jabłek,
    • papryka w proszku,
    • przyprawa do kurczaka,
    • sól,
    • pieprz,
    • olej.
    Sposób przygotowania
    Pokrojone części kaczki myjemy, osuszamy, obtaczamy w miodzie i oprószamy dość mocno wszystkimi przyprawami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy na nie przygotowane mięso. Cebulę kroimy i przekładamy nią kawałki mięsa. Skrapiamy całość lekko olejem i pieczemy około 50 minut.

    Można w czasie pieczenia odwrócić mięso. Na 20 minut przed końcem pieczenia obkładamy przygotowanymi jabłkami. Jabłka można przekroić na połówki.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo