Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na kaczkę pieczoną w kawałkach od KGW Gulcz

RED
Przepis na kaczkę pieczoną w kawałkach od KGW Gulcz
Przepis na kaczkę pieczoną w kawałkach od KGW Gulcz Pixabay
Przed nami kolejna odsłona "Kulinarnych podróży po Wielkopolsce". Tym razem zawędrowaliśmy do jednego z najpiękniejszych zakątków Wielkopolski, do gminy Wieleń. Gdy chodzi o specjały kuchni regionalnej, to również jeden z najsmaczniejszych zakątków Wielkopolski. Polecamy kaczkę pieczoną w kawałkach według przepisu KGW Gulcz.

Składniki

  • 4 sztuki nóg kaczki,
  • 4 sztuki części ze skrzydełkami,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4-5 sztuk młodych jabłek,
  • papryka w proszku,
  • przyprawa do kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania
Pokrojone części kaczki myjemy, osuszamy, obtaczamy w miodzie i oprószamy dość mocno wszystkimi przyprawami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy na nie przygotowane mięso. Cebulę kroimy i przekładamy nią kawałki mięsa. Skrapiamy całość lekko olejem i pieczemy około 50 minut.

Można w czasie pieczenia odwrócić mięso. Na 20 minut przed końcem pieczenia obkładamy przygotowanymi jabłkami. Jabłka można przekroić na połówki.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski