Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami od pań z kół gospodyń wiejskich z gminy Kraszewice

RED
Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami od pań z kół gospodyń wiejskich z gminy Kraszewice
Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami od pań z kół gospodyń wiejskich z gminy Kraszewice archiwum
Danie to było nagradzane m.in. podczas konkursu Nasze Dziedzictwo Kulinarne "Smaki Regionów Południowej Wielkopolski".

Składniki:

  • 1 kaczka (ok. 2 kg),
  • 2 kwaśne jabłka,
  • majeranek (dużo),
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka miodu.

Wykonanie:
Kaczkę umyć i osuszyć. Sprawić solą i pieprzem. Jabłka pokroić w ćwiartki i wymieszać z majerankiem i miodem. Kaczkę natrzeć porządnie majerankiem (wewnątrz również). Jabłkami nadziać wnętrze kaczki. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Przed pieczeniem polać roztopionym masłem. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, po czym zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze godzinę (gdy kaczka jest duża - 1,5 h). Po połowie czasu przekręcić kaczkę na drugą stronę i co 15 minut polewać wytapianym sosikiem.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski