Składniki:
- 1 kaczka (ok. 2 kg),
- 2 kwaśne jabłka,
- majeranek (dużo),
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki masła,
- łyżka miodu.
Wykonanie:
Kaczkę umyć i osuszyć. Sprawić solą i pieprzem. Jabłka pokroić w ćwiartki i wymieszać z majerankiem i miodem. Kaczkę natrzeć porządnie majerankiem (wewnątrz również). Jabłkami nadziać wnętrze kaczki. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed pieczeniem polać roztopionym masłem. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, po czym zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze godzinę (gdy kaczka jest duża - 1,5 h). Po połowie czasu przekręcić kaczkę na drugą stronę i co 15 minut polewać wytapianym sosikiem.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?