Składniki:
- kaczka,
- sól,
- pieprz,
- suszone zioła,
- masło.
Sposób przygotowania:
Kaczką natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Następnie natrzeć ją masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni Celsjusza. Przygotowaną kaczkę włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 1/2 godziny. Po tym czasie zamknąć naczynie pod przykrywką i piec przez kolejne 2 godziny. W połowie pieczenia kaczkę należy przewrócić na drugą stronę. Po upieczeniu kaczkę wyjąć, pokroić i polać wytopionym tłuszczem.
Składniki na kluseczki do kaczki:
- 3 jajka,
- 125 ml śmietany kwaśnej,
- 250 g mąki pszennej,
- sól.
Sposób przygotowania:
Do miski wybić jajka, dodać śmietanę, mąkę i szczyptę soli. Wymieszać na gładką masę. Zagotować w garnku posoloną wcześniej wodę. Gdy woda będzie się gotować, nabierać łyżeczką ciasto i wkładać do wrzątku. Gdy zagotują się wszystkie kluseczki, wyłożyć je na sitko.
Kaczkę z kluseczkami najlepiej podawać w towarzystwie czerwonej kapusty.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?