Składniki:
- 5-6 plastrów mięsa z karkówki,
- mała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki chrzanu,
- 150 ml śmietany 30%,
- koperek sól i pieprz papryka ostra,
- 1 łyżeczka mąki + zimna woda (ok pół szklanki) ,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mięso posypać solą, pieprzem i papryką. Dodać obraną i posiekaną drobno cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia około 15-20 minut. Podlać mięso 1 szklanką ciepłej wody. Następnie na każdy kawałek mięsa włożyć chrzan. dusić mięso około 30-40 minut do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu podlewając ją wodą, aby mieć sos.
Na koniec dodaję do sosu śmietankę, posiekany koperek. Doprawić do smaku. Jeśli chcemy sos zagęścić to po wyjęciu mięsa wlać do sosu trochę mąki rozrobionej z zimną wodą.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji ze Zbąszynia szukaj zawsze na stronie www.zbaszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?