Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na kiełbasę białą domową od koła gospodyń wiejskich w Potrzanowie

RED
Przepis na kiełbasę białą domową od koła gospodyń wiejskich w Potrzanowie
Przepis na kiełbasę białą domową od koła gospodyń wiejskich w Potrzanowie Arkadiusz Dembiński
Przepis na kiełbasę białą domową według rodzinnej receptury Stanisława Kaczmarka, przewodniczącego koła gospodyń wiejskich w Potrzanowie . Wujek pana Stanisława - Józef - po wojnie był rzeźnikiem, masarzem.

Składniki:

  • jelita - jeżeli kupiłeś zasolone, to wymocz je w ciepłej wodzie, po godzinie wymień wodę i powtórz czynność - jeśli masz możliwość, dokonaj zakupu mięsa w małym gospodarstwie rolnym. Przed Wielkanocą prawie każdy rolnik pozyskuje wieprzowinę na własny użytek.
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 kg niezbyt chudego boczku wieprzowego - jeżeli boczek jest zbyt chudy należy odjąć 40 dag boczku w to miejsce dołożyć słoninę
  • 0,6 kg mięsa z królika
  • 3-4 łyżki majeranku
  • główka czosnku (nie krój, rozgnieć i zetrzyj z solą na papkę)
  • 2 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • łyżeczka pieprzy białego
  • łyżeczka zmielonej kolendry
  • łyżeczka suszonego rozmarynu (zalej w 0,5 szklanki wrzącej wody, pozostaw na 1 dzień dodasz wywar do przypraw)
  • 6-7 dag soli nie jodowanej
  • 2 szklanki zimnej wody
  • trochę oleju - tłuszcz do przesmarowania lejka przed założeniem jelita

Sposób przygotowania:
Wypłucz mięso, osusz je i pokrój w nieduże kawałki i dodaj przyprawy. Pozostaw je na 1 dzień w lodówce do mocnego schłodzenia. Na drugi dzień tłustsze kawałki około 25 proc. przepuść przez maszynkę z sitkiem o mniejszych oczkach np. 6 mm, a chude sitkiem o grubszych oczkach 8-10 mm, dodając zimną wodą wyrabiaj do czasu aż masa będzie jednolita, kleista i dobrze napowietrzona.

Nałóż na maszynkę lejek masarski i posmaruj ją olejem. Naciągnij na nią przygotowane jelito i napełnij je farszem (niezbyt ściśle). Zaciskaj palcem co 15 cm i skręcaj je by powstały ładne kiełbaski.

Białą kiełbasę przygotowaną według tego przepisu należy zaparzyć w wodzie nie przekraczającej 80 stopni Celsjusza. Wodę po kiełbasie pozostawiamy do zrobienia żurku.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji ze Skoków, Wągrowca i powiatu wągrowieckiego szukaj zawsze na stronie www.wagrowiec.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski