Przepis na kiełbasę białą domową od koła gospodyń wiejskich...

    Przepis na kiełbasę białą domową od koła gospodyń wiejskich w Potrzanowie

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na kiełbasę białą domową od koła gospodyń wiejskich w Potrzanowie

    Przepis na kiełbasę białą domową od koła gospodyń wiejskich w Potrzanowie ©Arkadiusz Dembiński

    Przepis na kiełbasę białą domową według rodzinnej receptury Stanisława Kaczmarka, przewodniczącego koła gospodyń wiejskich w Potrzanowie . Wujek pana Stanisława - Józef - po wojnie był rzeźnikiem, masarzem.
    Przepis na kiełbasę białą domową od koła gospodyń wiejskich w Potrzanowie

    Przepis na kiełbasę białą domową od koła gospodyń wiejskich w Potrzanowie ©Arkadiusz Dembiński

    Składniki:
    • jelita - jeżeli kupiłeś zasolone, to wymocz je w ciepłej wodzie, po godzinie wymień wodę i powtórz czynność - jeśli masz możliwość, dokonaj zakupu mięsa w małym gospodarstwie rolnym. Przed Wielkanocą prawie każdy rolnik pozyskuje wieprzowinę na własny użytek.
    • 1 kg łopatki wieprzowej
    • 2 kg niezbyt chudego boczku wieprzowego - jeżeli boczek jest zbyt chudy należy odjąć 40 dag boczku w to miejsce dołożyć słoninę
    • 0,6 kg mięsa z królika
    • 3-4 łyżki majeranku
    • główka czosnku (nie krój, rozgnieć i zetrzyj z solą na papkę)
    • 2 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
    • łyżeczka pieprzy białego
    • łyżeczka zmielonej kolendry
    • łyżeczka suszonego rozmarynu (zalej w 0,5 szklanki wrzącej wody, pozostaw na 1 dzień dodasz wywar do przypraw)
    • 6-7 dag soli nie jodowanej
    • 2 szklanki zimnej wody
    • trochę oleju - tłuszcz do przesmarowania lejka przed założeniem jelita
    Sposób przygotowania:
    Wypłucz mięso, osusz je i pokrój w nieduże kawałki i dodaj przyprawy. Pozostaw je na 1 dzień w lodówce do mocnego schłodzenia. Na drugi dzień tłustsze kawałki około 25 proc. przepuść przez maszynkę z sitkiem o mniejszych oczkach np. 6 mm, a chude sitkiem o grubszych oczkach 8-10 mm, dodając zimną wodą wyrabiaj do czasu aż masa będzie jednolita, kleista i dobrze napowietrzona.

    Nałóż na maszynkę lejek masarski i posmaruj ją olejem. Naciągnij na nią przygotowane jelito i napełnij je farszem (niezbyt ściśle). Zaciskaj palcem co 15 cm i skręcaj je by powstały ładne kiełbaski.

    Białą kiełbasę przygotowaną według tego przepisu należy zaparzyć w wodzie nie przekraczającej 80 stopni Celsjusza. Wodę po kiełbasie pozostawiamy do zrobienia żurku.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji ze Skoków, Wągrowca i powiatu wągrowieckiego szukaj zawsze na stronie www.wagrowiec.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo