Przepis na kolorową karkówkę od KGW Kobierno w gminie...

    Przepis na kolorową karkówkę od KGW Kobierno w gminie Krotoszyn

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na kolorową karkówkę od KGW Kobierno w gminie Krotoszyn
    1/3
    przejdź do galerii

    Przepis na kolorową karkówkę od KGW Kobierno w gminie Krotoszyn ©archiwum

    Specjał KGW Kobierno. Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiernie działa od 1957 r. i zrzesza obecnie 25 osób. Przy KGW od 1980 r. działa również zespół „Kobierzanki”.
    Składniki:
    • 1,5 kg karkówki,
    • 1 średnia marchew,
    • 4-5 ząbków czosnku,
    • sól,
    • pieprz,
    • przyprawa do karkówki
    • wieprzowiny.

    Sposób przygotowania:
    Marchew kroimy w słupki, tak samo czosnek. Szpilkujemy karkówkę wzdłuż, rzędami. Układamy na przemian rządek czosnku i rządek marchwi. Wszystko układamy wokół. Cały kawałek nacieramy solą, pieprzem oraz wspomnianymi przyprawami do karkówki lub wieprzowiny. Następnie obwiązujemy nitką w celu uzyskania zwartego kawałka.

    Przyprawione i naszpilkowane mięso pozostawiamy na ok. 5-6 godzin. Pieczemy mięso w rękawie lub naczyniu żaroodpornym przez ok. 1,5 godziny. Gotowe mięso podajemy na ciepło, jednak równie
    dobrze smakuje na zimno.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Krotoszyna i okolic szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo