Składniki:
- 1,5 kg karkówki,
- 1 średnia marchew,
- 4-5 ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do karkówki
- wieprzowiny.
Sposób przygotowania:
Marchew kroimy w słupki, tak samo czosnek. Szpilkujemy karkówkę wzdłuż, rzędami. Układamy na przemian rządek czosnku i rządek marchwi. Wszystko układamy wokół. Cały kawałek nacieramy solą, pieprzem oraz wspomnianymi przyprawami do karkówki lub wieprzowiny. Następnie obwiązujemy nitką w celu uzyskania zwartego kawałka.
Przyprawione i naszpilkowane mięso pozostawiamy na ok. 5-6 godzin. Pieczemy mięso w rękawie lub naczyniu żaroodpornym przez ok. 1,5 godziny. Gotowe mięso podajemy na ciepło, jednak równie
dobrze smakuje na zimno.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Krotoszyna i okolic szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?