Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na kolorową karkówkę od KGW Kobierno w gminie Krotoszyn

RED
Przepis na kolorową karkówkę od KGW Kobierno w gminie Krotoszyn
Przepis na kolorową karkówkę od KGW Kobierno w gminie Krotoszyn archiwum
Specjał KGW Kobierno. Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiernie działa od 1957 r. i zrzesza obecnie 25 osób. Przy KGW od 1980 r. działa również zespół „Kobierzanki”.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 1 średnia marchew,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do karkówki
  • wieprzowiny.

Sposób przygotowania:
Marchew kroimy w słupki, tak samo czosnek. Szpilkujemy karkówkę wzdłuż, rzędami. Układamy na przemian rządek czosnku i rządek marchwi. Wszystko układamy wokół. Cały kawałek nacieramy solą, pieprzem oraz wspomnianymi przyprawami do karkówki lub wieprzowiny. Następnie obwiązujemy nitką w celu uzyskania zwartego kawałka.

Przyprawione i naszpilkowane mięso pozostawiamy na ok. 5-6 godzin. Pieczemy mięso w rękawie lub naczyniu żaroodpornym przez ok. 1,5 godziny. Gotowe mięso podajemy na ciepło, jednak równie
dobrze smakuje na zimno.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Krotoszyna i okolic szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski