Składniki (na 5 osób):
- 1 kg pieczarek,
- 2 litry wywaru rosołowego,
- sól,
- pieprz,
- mąka pszenna,
- śmietana słodka 36 procent.
Sposób przygotowania:
Pieczarki płuczemy i gotujemy w małej ilości wody przez około 5 minut. Blendujemy pieczarki i dodajemy do wywaru rosołowego. Całość gotujemy, a gdy woda zaczyna wrzeć, zagęszczamy mąką pszenną rozdrobnioną w wodzie.
Dodajemy sól i pieprz do smaku, a na koniec dodajemy śmietankę. Krem podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Kalisza i powiatu kaliskiego szukaj zawsze na stronie www.kalisz.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?