Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na makaron ze szpinakiem

Anastazja Bezduszna
Przepis na makaron ze szpinakiem
Przepis na makaron ze szpinakiem Program edukacyjny "Żyj smacznie i zdrowo"
Popeye z komiksu i z kreskówki, po zjedzeniu puszki szpinaku zyskiwał szczególną moc, za sprawą wysokiej zawartości żelaza w tej roślinie. Ta opinia powstała przez pomyłkę naukowca piszącego publikację naukową na temat szpinaku. Zamiast 3 mg żelaza w 100 g szpinaku, przez przypadek zapisał 30 mg. Nie skreślaj szpinaku ze swojej diety! Warto go docenić m.in. za wysoką zawartość witamin A, E i C.

Składniki:

  • 100 g makaronu razowego spaghetti
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 50 g sera typu feta
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej
  • sól sodowo-potasowa
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż delikatnie czosnek pokrojony w plastry, dodaj umyte listki szpinaku. Smaż całość przez 30 sekund, dodaj orzechy i pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj ze szpinakiem, fetą i orzechami. Posyp po wierzchu świeżo posiekaną natką pietruszki.
Pamiętaj, że świeży szpinak nie wymaga długiego smażenia czy gotowania. Krótki czas obróbki, pozwoli mu zachować jędrność i żywą barwę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski