Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 żółtek.
Nadzienie:
- 25 dkg pokrojonych orzechów,
- 25 dkg rodzynek, 5 białek,
- 10 dkg cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 słoik powideł.
Krem :
- 1 kostki masła,
- 1 puszka masy krówkowej.
Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Schłodzone ciasto podzielić na pół i wyłożyć na 2 równe blaszki wyłożone papierem. Ubić pianę z białek, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, Surowe placki posmarować powidłami , posypać bakaliami i wyłożyć pianę z białek.
Upiec w temp. 180°C ok. 20-25 min. Przygotować krem: do utartego masła dodawać po łyżce masę krówkową i razem utrzeć na jednolitą masę. Ostudzone placki przełożyć kremem. Na wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować wg uznania.
Zobacz wideo:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji ze Zbąszynia szukaj zawsze na stronie www.zbaszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?