Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na mazurek kajmakowy od KGW Bielawy w gminie Gołuchów

RED
Przepis na mazurek kajmakowy od KGW Bielawy w gminie Gołuchów
Przepis na mazurek kajmakowy od KGW Bielawy w gminie Gołuchów archiwum
Otrzymaliśmy przepis na kolorowe mazurki kajmakowe, które są specjalnością KGW Bielawy w gminie Gołuchów, w powiecie pleszewskim

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 600 dag masła roślinnego,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • starta skórka cytryny,
  • 4 dag drożdży

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć z niewielką ilością mąki i dodać do reszty przesianej mąki. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kostkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm (trochę ciasta odłożyć) i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Z odłożonego ciasta uformować wałeczki i zrobić z nich brzegi mazurka (najlepiej przykleić je białkiem). Spód nakłuć widelcem. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Masa kajmakowa:
Puszkę z mlekiem skondensowanym gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. Upieczone mazurki przełożyć powidłami, nałożyć ostudzoną masę. Udekorować.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski