Składniki:
- 1 kg mąki,
- 600 dag masła roślinnego,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- starta skórka cytryny,
- 4 dag drożdży
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć z niewielką ilością mąki i dodać do reszty przesianej mąki. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kostkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm (trochę ciasta odłożyć) i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z odłożonego ciasta uformować wałeczki i zrobić z nich brzegi mazurka (najlepiej przykleić je białkiem). Spód nakłuć widelcem. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Masa kajmakowa:
Puszkę z mlekiem skondensowanym gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. Upieczone mazurki przełożyć powidłami, nałożyć ostudzoną masę. Udekorować.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?