Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na mazurek migdałowy z gminy Rozdrażew w powiecie krotoszyńskim

RED
Przepis na mazurek migdałowy z gminy Rozdrażew w powiecie krotoszyńskim
Przepis na mazurek migdałowy z gminy Rozdrażew w powiecie krotoszyńskim archiwum
Przepis na mazurek migdałowy z gminy Rozdrażew w powiecie krotoszyńskim.

Składniki

  • 45 dag migdałów bez skórki,
  • 45 dag cukru,
  • 3 krople olejku migdałowego,
  • 3 białka jaj,
  • mąka, masło.

Sposób przygotowania
Blachę wysmaruj masłem i posyp delikatnie mąką. Zmiel 2/3 migdałów i utrzyj z cukru. Do zmielonej mieszanki dodaj ubite wcześniej białka i olejek migdałowy. Pozostałe migdały grubo posiekaj. Masę mieszaj tak długo, aż zrobi się gęsta i gładka. Rozprowadź ją na wcześniej przygotowanej blaszce.

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 min w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni. W tym czasie przygotuj polewę. Resztę cukru wymieszaj z 2/3 szklanki wody i podgrzewaj cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj migdały, zamieszaj i rozłóż na jeszcze ciepłym mazurku wielkanocnym.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Krotoszyna i powiatu krotoszyńskiego szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski