Składniki
- 45 dag migdałów bez skórki,
- 45 dag cukru,
- 3 krople olejku migdałowego,
- 3 białka jaj,
- mąka, masło.
Sposób przygotowania
Blachę wysmaruj masłem i posyp delikatnie mąką. Zmiel 2/3 migdałów i utrzyj z cukru. Do zmielonej mieszanki dodaj ubite wcześniej białka i olejek migdałowy. Pozostałe migdały grubo posiekaj. Masę mieszaj tak długo, aż zrobi się gęsta i gładka. Rozprowadź ją na wcześniej przygotowanej blaszce.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 min w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni. W tym czasie przygotuj polewę. Resztę cukru wymieszaj z 2/3 szklanki wody i podgrzewaj cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj migdały, zamieszaj i rozłóż na jeszcze ciepłym mazurku wielkanocnym.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Krotoszyna i powiatu krotoszyńskiego szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?