Wielkanoc nie może się obyć bez tradycyjnych mazurków. Panie z koła gospodyń wiejskich z Czermina znają sposób, żeby było smacznie i prosto.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,25 dag margaryny,
  • 0,20 dag cukru,
  • 3 jajka całe,
  • 3 żółtka ugotowane na twardo,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 1/8 l śmietany, 1 paczka wafli suchych „Kaliskich”,
  • białko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy w misce i dodajemy utarte na tarce gotowane żółtka.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i smarujemy płynnym białkiem. Z wafli suchych wycinamy według uznania: owale, prostokąty, kółka, kwadraty. Wafle układamy na posmarowanym białkiem cieście. Układamy je na blasze wafelkiem od spodu.

Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni na złoty kolor. Zimne mazurki smarujemy polewą lub kremem jak do tortu. Dekorujemy według uznania.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl