Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 0,25 dag margaryny,
- 0,20 dag cukru,
- 3 jajka całe,
- 3 żółtka ugotowane na twardo,
- 1 proszek do pieczenia,
- 1/8 l śmietany, 1 paczka wafli suchych „Kaliskich”,
- białko do posmarowania ciasta.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy w misce i dodajemy utarte na tarce gotowane żółtka. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i smarujemy płynnym białkiem. Z wafli suchych wycinamy według uznania: owale, prostokąty, kółka, kwadraty. Wafle układamy na posmarowanym białkiem cieście. Układamy je na blasze wafelkiem od spodu.
Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni na złoty kolor. Zimne mazurki smarujemy polewą lub kremem jak do tortu. Dekorujemy według uznania.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?