Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na mazurek od koła gospodyń wiejskich ze Żbik

RED
Przepis na mazurek od koła gospodyń wiejskich ze Żbik
Przepis na mazurek od koła gospodyń wiejskich ze Żbik archiwum
Nic na wielkanocnym stole nie zastąpi mazurka. Panie z koła gospodyń wiejskich ze Żbik mają sprawdzony sposób na przygotowanie tego ciasta. Słyną z niego na całą okolicę.

Składniki na ciasto

  • 3/4 kostki margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 żółtka, 30 dag mąki,
  • 1 łyżka kartoflanki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami i dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na słoneczny kolor.

Składniki na masę

  • 1 szklanka mleka,
  • 3 szklanki cukru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2,5 łyżki kakao,
  • 500 g mleka w proszku

Sposób przygotowania
Mleko zagotować i dodać pozostałe składniki. Przestudzoną masę wyłożyć na ciasto i dowolnie dekorować.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski