Nic na wielkanocnym stole nie zastąpi mazurka. Panie z koła gospodyń wiejskich ze Żbik mają sprawdzony sposób na przygotowanie tego ciasta. Słyną z niego na całą okolicę.

Składniki na ciasto

  • 3/4 kostki margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 żółtka, 30 dag mąki,
  • 1 łyżka kartoflanki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami i dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na słoneczny kolor.

Składniki na masę

  • 1 szklanka mleka,
  • 3 szklanki cukru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2,5 łyżki kakao,
  • 500 g mleka w proszku

Sposób przygotowania
Mleko zagotować i dodać pozostałe składniki. Przestudzoną masę wyłożyć na ciasto i dowolnie dekorować.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl