Przepis na mazurek od koła gospodyń wiejskich ze Żbik

    Przepis na mazurek od koła gospodyń wiejskich ze Żbik

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na mazurek od koła gospodyń wiejskich ze Żbik
    1/3
    przejdź do galerii

    Przepis na mazurek od koła gospodyń wiejskich ze Żbik ©archiwum

    Nic na wielkanocnym stole nie zastąpi mazurka. Panie z koła gospodyń wiejskich ze Żbik mają sprawdzony sposób na przygotowanie tego ciasta. Słyną z niego na całą okolicę.
    Składniki na ciasto
    • 3/4 kostki margaryny,
    • 3/4 szklanki cukru,
    • 4 żółtka, 30 dag mąki,
    • 1 łyżka kartoflanki,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sposób przygotowania
    Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami i dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na słoneczny kolor.

    Składniki na masę
    • 1 szklanka mleka,
    • 3 szklanki cukru,
    • 1 kostka margaryny,
    • 2,5 łyżki kakao,
    • 500 g mleka w proszku
    Sposób przygotowania
    Mleko zagotować i dodać pozostałe składniki. Przestudzoną masę wyłożyć na ciasto i dowolnie dekorować.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo