Przepis na mazurek od pań z KGW Nietążkowo w gminie Śmigiel

    Przepis na mazurek od pań z KGW Nietążkowo w gminie Śmigiel

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na mazurek od pań z KGW Nietążkowo w gminie Śmigiel

    Przepis na mazurek od pań z KGW Nietążkowo w gminie Śmigiel ©archiwum

    Tradycyjny mazurek to ozdoba wielkanocnego stołu. Zobaczcie przepis na mazurek „orzeszek”, który jest specjalnością Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Nietążkowie.
    Przepis na mazurek od pań z KGW Nietążkowo w gminie Śmigiel

    Przepis na mazurek od pań z KGW Nietążkowo w gminie Śmigiel ©archiwum

    Składniki:

    Ciasto:
    • 40 dkg mąki pszennej,
    • 20 dkg masła,
    • 10 dkg cukru pudru,
    • 4 duże żółtka.
    • Całość utrzeć na gładką masę.

    Krem:
    • 15 dkg zmielonych orzechów włoskich,
    • 15 dkg białego cukru,
    • 2 białka.

    Dekoracja:
    • cukier puder,
    • woda, kwasek cytrynowy,
    • czekolada mleczna lub polewa czekoladowa,
    • orzechy włoskie.
    Sposób przygotowania:
    Składniki na ciasto utrzeć na gładką masę. Ciasto przygotować dzień wcześniej. Uformować je na kształt serca i nakłuć widelcem. Piec od 15 do 20 minut w temperaturze 180o C na złoty kolor.

    Następnie przygotowujemy krem. W tym celu należy ubić białka z cukrem i dodać zmielone orzechy. Upieczone i wystudzone ciasto należy polać masą. Następnie robimy polewę i dekorację. Należy przygotować lukier z dodatkiem kwasku cytrynowego. Polać nim całe mazurki, a boki oblać roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Udekorować orzechami według uznania.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Kościana i powiatu kościańskiego szukaj zawsze na stronie www.koscian.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo