Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej,
- 20 dkg masła,
- 10 dkg cukru pudru,
- 4 duże żółtka.
- Całość utrzeć na gładką masę.
Krem:
- 15 dkg zmielonych orzechów włoskich,
- 15 dkg białego cukru,
- 2 białka.
Dekoracja:
- cukier puder,
- woda, kwasek cytrynowy,
- czekolada mleczna lub polewa czekoladowa,
- orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto utrzeć na gładką masę. Ciasto przygotować dzień wcześniej. Uformować je na kształt serca i nakłuć widelcem. Piec od 15 do 20 minut w temperaturze 180o C na złoty kolor.
Następnie przygotowujemy krem. W tym celu należy ubić białka z cukrem i dodać zmielone orzechy. Upieczone i wystudzone ciasto należy polać masą. Następnie robimy polewę i dekorację. Należy przygotować lukier z dodatkiem kwasku cytrynowego. Polać nim całe mazurki, a boki oblać roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Udekorować orzechami według uznania.
Zobacz wideo:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Kościana i powiatu kościańskiego szukaj zawsze na stronie www.koscian.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?