Składniki:
- andruty (wafle) +jajko do smarowania ciasta,
- 1 kg mąki,
- 40 dag cukru,
- 2 kostki margaryny,
- trochę smalcu,
- 6 jajek,
- 4 żółtka (ugotowane posiekać widelcem),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie połączyć ręką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm, posmarować rozkłóconym jajkiem i położyć na cieście andruty. Kroić na paski, odwrócić i kroić w kostkę. Porcja wystarcza na 10 andrutów. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Po przestudzeniu udekorować według uznania.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?