Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo i obrane,
- 450 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- pieprz,
- sól,
- 3 łyżki mąki,
- 1 surowe jajo,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 3 łyżki oleju.
Sos chrzanowo-majonezowy:
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- 1 łyżka chrzanu,
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki.
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, pieprz i sól wymieszaj w misce. Podziel na 4 części, z każdej części uformuj kulkę, a następnie spłaszcz tak, żeby powstał placuszek.
Na środku każdego placuszka ułóż jajo ugotowane na twardo. Szczelnie obłóż je mięsem. Tak przygotowane kulki obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż kulki tak żeby mięso lekko się zarumieniło.
Zdejmij z patelni i ułóż na blaszce. Piecz przez ok. 15-20 min. Podawaj przekrojone na pół, z odrobiną sosu.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Chodzieży i powiatu chodzieskiego szukaj zawsze na stronie www.chodziez.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?