Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na mięsne kotleciki z jajkiem od Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży

RED
Przepis na mięsne kotleciki z jajkiem od Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży
Przepis na mięsne kotleciki z jajkiem od Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży archiwum
Jajko - czyli wielkanocny klasyk - w trochę innej odsłonie. Uczniowie i nauczyciele Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży polecają przepis na sycącą i smaczną przekąskę.

Składniki:

  • 4 jaja ugotowane na twardo i obrane,
  • 450 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 surowe jajo,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 3 łyżki oleju.

Sos chrzanowo-majonezowy:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki.

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, pieprz i sól wymieszaj w misce. Podziel na 4 części, z każdej części uformuj kulkę, a następnie spłaszcz tak, żeby powstał placuszek.

Na środku każdego placuszka ułóż jajo ugotowane na twardo. Szczelnie obłóż je mięsem. Tak przygotowane kulki obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż kulki tak żeby mięso lekko się zarumieniło.

Zdejmij z patelni i ułóż na blaszce. Piecz przez ok. 15-20 min. Podawaj przekrojone na pół, z odrobiną sosu.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Chodzieży i powiatu chodzieskiego szukaj zawsze na stronie www.chodziez.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski