Przepis na pączki. Przygotuj się do tłustego czwartku!

Anastazja Bezduszna
Tłusty czwartek. Przepis na pączki Waldemar Wylegalski
Wraz z końcem karnawału i hucznych zabaw, możemy z wielkim apetytem przywitać zdecydowanie najsłodszy dzień w roku. Właśnie w tłusty czwartek zajadanie się różnego rodzaju smakołykami jest całkowicie dozwolone, a jak twierdzą niektórzy… nie tuczy.

Czym się objadać, chyba nie ma wątpliwości – faworki, oponki, lukrowe babeczki i oczywiście… pączki, jako królowie dnia łasuchów! Pyszne, okrągłe i różnorodne! Sprawiają, że w tłusty czwartek kolejki do cukierni nie mają końca. Zgodnie z ludowym powiedzeniem "kto w tłusty czwartek nie zje pączka, temu nie będzie się wiodło", Polacy z przyjemnością kosztują w przeróżnych rodzajach tego smakołyku.

TU ZNAJDZIESZ PRZEPISY na pączka i faworki. Jak je zrobić w domu?

Kilka słów o słodkościach
Słodki czwartek towarzyszy nam już ładnych parę wieków. W połączeniu tradycji ludowej oraz chrześcijańskiej jest symbolem pożegnania hucznego karnawału i dniem, w który dostarczamy sobie zapasu energii na zbliżający się post. Także w starożytności jedząc kaloryczne potrawy świętowano odejście zimy i przywitanie wiosny. Już w tamtych czasach na stołach pojawiały się pączki, jednak w nieco innej formie. Przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, miały raczej charakter wytrawny, aniżeli słodki, a sposób ich podania stał się symbolem obfitości. W Polsce występowały także pączki z orzechową „niespodzianką”. Podobno ten kto trafił na orzech w środku, cieszył się niebywałym szczęściem. Obecnie pączki przyrządzane są z ciasta drożdżowego z dowolnym „cukierkowym” nadzieniem i smażone na głębokim tłuszczu. Jak widać tradycja przetrwała, a pączki wciąż są jej nieodłącznym elementem – mimo, iż w innej postaci, dalej pyszne, sycące i pożądane.

Ten przepis na pączki ma sto lat!

Źródło: polskatimes.pl

Małe pączuszki z cukrem jałowcowym

Składniki:

  • 750 g Mąki (np. Lubella Puszysta Luksusowa)
  • 7 jajek
  • 36g oleju
  • 190 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 g soli
  • 45g cukru
  • 1 laska wanilii (ziarenka)
  • skórka z 1 limonki
  • skórka z 1 cytryny
  • 225 g masła (pokrojonego w kostkę)
  • cukier puder
  • kilka ziarenek jałowca
  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu

Sposób przygotowania:
Do misy robota kuchennego wlewamy płynne składniki (jajka, olej woda), dodajemy do nich sól, cukier, skórkę z cytryny oraz limonki otartej tarką a także ziarenka z laski wanilii. Całość mieszamy. W robocie kuchennym zakładamy hak do ciasta i wsypujemy tam całą mąkę oraz pokruszone drożdże. Wyrabiamy 10 minut. Po tym czasie małymi kostkami wkładamy miękkie masło i miksujemy aż całość się połączy. Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i odstawiamy je do lodówki na godzinę, aby wyrosło.
W mikserze lub przy pomocy blendera miksujemy cukier puder z jałowcem i przesiewamy go przez drobne sito, aby pozbyć się dużych kawałków jałowca. Ciasto wyciskamy na głęboki olej porcjami wielkości kostki do gry i smażymy aż będą złote. Odcedzamy na papierze i oprószamy cukrem jałowcowym.

Dzień łasuchów
Tłusty czwartek to z całą pewnością święto wszystkich łasuchów i smakoszy słodkich przekąsek. Nic dziwnego, skoro sposobów na osłodzenie tego dnia jest co niemiara, a tradycji musi przecież stać się zadość! Statystycznie Polak w słodki czwartek zjada od 2 do 3 pączków, a niektórzy urządzają nawet zawody w ich pożeraniu. W końcu im ich więcej, tym człowiek szczęśliwszy! Te pochłanianie w najszybszym tempie to zazwyczaj klasyczne – nadziewane konfiturą różaną, budyniem lub z nutką adwokata. Żeby móc powiedzieć „ale słodko!” każdy oczywiście otulony jest lukrową polewą lub obsypany cukrem pudrem.

Tak 20 lutego odbyły się XIII Mistrzostwa Poznania w Jedzeniu Pączków Na Czas organizowane przez Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Do konkursu przystąpiło blisko 100 osób. Najszybszym poznańskim pączkojadem został Piotr Frąc-kowiak. Zjedzenie 10 pączków zajęło mu 7 minut i 5 sekund. Wicemistrzem został Zbigniew Cybulski z czasem 7 minut 11 sekund, a trzeci na podium był Tomasz Judkowiak, któremu na 10 pączków trzeba było na 4 sekundy więcej od pana Judkowiaka. Zwycięzcy dostali specjalne nagrody. Tak jak każdy pączke to jak minimum 200 kilokalorii najszybsi pojadacze tych jako nagrodę dostali między innymi otrzymali karnety do centrum fitness by z czystym sumieniem mogli przygotowywać się do przyszłorocznych zawodów.

Jeżeli chcemy spróbować coś innego to słynne amerykańskie dounuty z dziurką w środku. Są tym bardziej urocze i cukierkowe poprzez pastelowe barwy polewy oraz kolorową posypkę. Warto spróbować także pączków w wersji hiszpańskiej, które oprócz innego smaku, mają również bardziej karbowaną powierzchnię. No cóż, do wyboru, do koloru – każdy znajdzie coś dla siebie!

Donut ice cream sandwich - kolorowe donuty przełożone lodami z dodatkiem śliwki kalifornijskiej

Składniki:
Ciasto

  • 4g drożdży instant (pół opakowania)
  • 60ml ciepłego mleka
  • 60ml maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • 30g roztopionego masła
  • 240g mąki
  • 45g cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Lukier

  • 80g masła
  • 180g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • barwniki spożywcze i posypki, pokruszone cukierki itp. do ozdoby

Przełożenie

  • 75g śliwki kalifornijskiej
  • 2 łyżki rumu
  • 1 l lodów waniliowych (domowe lub ze sklepu)

Sposób przygotowania:
Drożdże zalewamy 2 łyżkami mleka i odkładamy na 5 minut. Przesiewamy suche składniki wlewamy do nich wymieszane ze sobą mokre składniki oraz drożdże i zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy 10-15 minut i odkładamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wałkujemy je na grubość ok. 1,5 cm i okrągłą foremką o średnicy ok. 9 cm wycinamy pączki, mniejszą wycinamy dziurki. Pączki odkładamy na 20 minut do napuszenia, w międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (do 180 C). Donuts smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto.

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego lukru, lukier barwimy na różne kolory. Donuts maczamy w lukrze, dekorujemy posypkami. W razie potrzeby podgrzewamy lukier jeśli zrobi się zbyt gęsty. Kiedy lukier stwardnieje przekrawamy pączki na pół i przekładamy lodami. Śliwki namaczamy w rumie przez minimum kilka godzin. Po tym czasie 3 śliwki i rum blendujemy, resztę śliwek kroimy w drobną kostkę. Lody ocieplamy w lodówce, kiedy będą miękkie (ale nie roztopione) mieszamy z pokrojonymi śliwkami i wylewamy do płaskiego pojemnika o wymiarach ok. 25 x 35 cm, wyłożonego papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładamy kleksy musu śliwkowego i niezbyt dokładnie mieszamy, wkładamy do zamrażarki. Kiedy lody całkiem stwardnieją okrągłą foremką wycinamy kółka w rozmiarze pączków.

Tradycyjna alternatywa
Mimo, że tłusty czwartek kojarzy się głównie z pysznymi pączkami, pamiętajmy w jaki sposób były one przygotowywane pierwotnie. A no właśnie - m.in. na słono! Dlaczego by pośród wszystkich słodkości nie znaleźć miejsca na coś bardziej wytrawnego? Aby całkowicie nie odchodzić od elementu słodkości, można spróbować także propozycji słono-słodkich. Pamiętajmy, aby składniki dobierać również pod względem walorów dodatkowych. W końcu tłusty czwartek ma zgromadzić w nas energię na najbliższy czas, a także poprawić nastrój. - Dobrą alternatywą dla pysznych słodkości będą przekąski z udziałem składników o właściwościach antydepresyjnych, np. sera żółtego. Oprócz cennych wartości odżywczych ser zawiera także witaminy z grupy B odpowiedzialne za poprawę naszego nastroju oraz dobry humor. Jako produkt, który sprawdzi się w tego typu połączeniach, proponuję ser żółty Gouda MSM Mońki. Ma bardzo łagodny smak, dzięki czemu nie zaburzy harmonii dania – komentuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Skoro tłusty czwartek tuż, tuż, bo już w ostatni czwartek lutego, warto skomponować z tej okazji coś pysznego. Proponujemy przygotować smaczne i niezwykle proste w wykonaniu kruche ciasteczka serowe z papryką i żółtym serem!

Kruche ciasteczka serowe z papryką i żółtym serem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • 150 g sera Gouda (np. MSM Mońki)
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 duża papryka (pomarańczowa lub żółta)

Sposób przygotowania:
Paprykę umyć i bardzo drobno pokroić. Liście opłukać, osuszyć i posiekać. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zmieszać mąkę, posiekane masło, ser, bazylię oraz paprykę. Zagnieść ciasto na stolnicy i uformowane wsadzić do lodówki na około 30 minut. Po wyciągnięciu rozwałkować masę na około 2 cm i foremkami wyciąć ciasteczka (kształt jest dowolny). Nagrzać piekarnik do 200 stopni.Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25-30 min. Gotowe spożywać na zimno.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie