Składniki:
- Około 700 g łopatki wieprzowej,
- 700 g boczku,
- 700 g wołowiny bez kości,
- 700 g wątróbki drobiowej,
- 2 ćwiartki kurczaka,
- 2 skrzydła indyka,
- włoszczyzna,
- 2 cebule,
- 3 jajka,
- 3 suche bułki,
- bułka tarta,
- opcjonalnie żurawina,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą wrzucamy wszystkie mięsa oprócz wątróbki oraz warzywa. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu 2.5 godz. Następnie wyjmujemy warzywa i mięso do wystudzenia. Do pozostałego wywaru wrzucamy na chwilę cebulę, bułkę suchą i wątróbkę. Następnie wyjmujemy.
Wszystkie mięsa i warzywa mielimy 2 razy. Żółtka oddzielamy od białka. Do masy zmielonej dodajemy żółtka, ubitą pianę z białek oraz przyprawy. Dokładne wyrabiamy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Przekładamy do foremek natłuszczonych olejem i posypanych tartą bułką. Pieczemy w 180°C , 1 godzinę.
Zobacz wideo:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji ze Zbąszynia szukaj zawsze na stronie www.zbaszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?