3/5 Zamknij

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Przepis na pasztet z jajkiem
Składniki:
500 ml bulionu drobiowego
150 g łopatki wieprzowej
150 g mięsa z kurczaka
150 g wołowiny
150 g wątróbki drobiowej
4 jajka
1 mała marchewka
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1 większa cebula
1,5 łyżki masła
1, 5 łyżki smalcu
2,5 łyżki bułki tartej
jajka na twardoч

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy mięso, oprócz wątróbek, następnie dodajemy warzywa. Tak podsmażone mięso i warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem, tak aby mięso było przykryte. Gotujemy bez przykrycia około godziny, zbierając szumowinę. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy wątróbki. Po upływie tego czasu studzimy całość. Wsypujemy bułkę tartą i czekamy, aż nasiąknie. Następnie całość przepuszczamy w maszynce do mielenia dwukrotnie. Dodajemy do masy jajka i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy połowę masy i wkładamy do środka kilka jajek gotowanych na twardo. Zalewamy drugą połową masy mięsnej. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy