Przepis na pasztet. Wielkanocny przysmak dla każdego!
Przepis na pasztet ze śliwkami kalifornijskimi:
Składniki:
700 g udek z kurczaka lub rozbratla wołowego,
700 g łopatki cielęcej,
1 pszenna bułka,
4 jajka,
2 cebule,
200 g wątróbki drobiowej,
200 g suszonych śliwek kalifornijskich,
75 ml pigwówki lub innej aromatycznej nalewki,
50 ml miodu,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka pieprzu,
2 łyżeczki majeranku,
sól,
1 pęczek włoszczyzny
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 50 minut. W tym czasie szorujemy włoszczyznę i opalamy ją na patelni (włoszczyznę układamy na rozgrzanej suchej patelni i przypiekamy ją z każdej strony do momentu lekkiego przypalenia). Tak przygotowaną włoszczyznę dodajemy do gotującego się mięsa i na małym gazie gotujemy kolejne 50 minut. Później mięso wyjmujemy, studzimy, usuwamy ewentualne kości. Mięso oraz włoszczyznę dwukrotnie mielimy. Wątróbkę wkładamy do gorącego bulionu na około 2 minuty, po wyjęciu mielimy. Dodajemy zmieloną odsączoną bułkę moczoną wcześniej w wodzie. Masę doprawiamy, dodajemy miód, pigwówkę, śliwki, jaja oraz 600 ml bulionu. Wykładamy do wysmarowanych oliwą i posypanych bułką tartą keksówek. Pieczemy 80 minut w 190 st.