2/5 Zamknij

Przepis na pasztet drobiowy:Składniki:1 kg wątróbek drobiowych, garść żołądków drobiowych (można też dodać serca), 1 duża cebula,1 łyżka masła, pęczek

Piotr Krzyżanowski

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Przepis na pasztet drobiowy:
Składniki:
1 kg wątróbek drobiowych, garść żołądków drobiowych (można też dodać serca), 1 duża cebula,
1 łyżka masła, pęczek natki, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta suszonego majeranku, sól, pieprz, listki laurowe

Sposób przygotowania:
Wszystkie umyte i osuszone podroby mielimy. Drobno kroimy cebulę, solimy ją. Na patelni rozpuszczamy masło, lekko dusimy cebulę. Kiedy nieco ostygnie, przekładamy ją razem z tłuszczem do mięsa. Dodajemy drobno pokrojoną natkę, szczyptę startej gałki muszkatołowej, szczyptę mielonego ziela angielskiego i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do mięsa i mieszamy. Po czym stopniowo dodajemy do mięsa pianę białkową i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do formy wlewamy masę. Dekorujemy listkami laurowymi. Pieczemy przez godzinę. Najpierw pasztet wyrośnie, a potem opadnie. Jeśli mocno się zarumieni, można przykryć arkuszem folii aluminiowej. Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku. Pozostawiamy w formie aż do stężenia. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy