Składniki
- 0,6 kg pręgi wołowej,
- 0,3 kg wątroby wołowej,
- 1/2 łyżeczki estragonu,
- 1 bułka kajzerka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,2 l czerwonego wina,
- 0,02 l brandy,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 0,1 kg masła.
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy grubo pokrojoną cebulę i całe ząbki czosnku. Do cebuli dodajemy wątróbkę i wołowe mięso pokrojone w kostkę grubości 2 cm. Mieszamy, dodając pieprz. Usmażone mięso mielimy 3 razy w maszynce do mielenia.
Bułkę maczamy w mleku i odstawiamy. Masło stawiamy w ciepłym miejscu. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną i zmieloną bułkę, roztopione masło i sól. Blachę na pasztet smarujemy masłem.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z gminy Grodzisk Wlkp. i powiatu grodziskiego szukaj zawsze na stronie www.grodzisk.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?