Koło Gospodyń Wiejskich „Cebulki” w Płaczkowie zostało reaktywowane w rocznicę swojego powstania w grudniu 2018 roku, po 15 latach od zawieszenia działalności. Nowymi celami koła są: aktywizacja kobiet, integracja mieszkańców wsi w różnym wieku, a także propagowanie zdrowego stylu życia. Na wielkanocny stół panie polecają przepis na Pasztet z ciecierzycą i wątróbką drobiową

Składniki:

  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 200 g ciecierzycy
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżki mielonej kolendry
  • 2 roztrzepane jajka
  • 100 g masła
  • pieprz, sól
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalać dwoma szklankami wody, gotować do miękkości aż zrobi się puree.

W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę wraz z wątróbką, do momentu aż będzie miękka i pod koniec smażenia dodać czosnek, paprykę i kolendrę.

Dodać masło i wszystko dokładnie zblendować, dodać jajka, doprawić solą i pieprzem (masa będzie dosyć rzadka). Wszystko przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać bułka tartą. Piec w temperaturze 200°C przez 45 min.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Gniezna i powiatu gnieźnieńskiego szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl