Przepis na pasztet z ciecierzycą i wątróbką drobiową od KGW...

    Przepis na pasztet z ciecierzycą i wątróbką drobiową od KGW Płaczkowo z gminy Trzemeszno

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na pasztet z ciecierzycą i wątróbką drobiową od KGW Płaczkowo z gminy Trzemeszno
    1/5
    przejdź do galerii

    Przepis na pasztet z ciecierzycą i wątróbką drobiową od KGW Płaczkowo z gminy Trzemeszno ©archiwum

    Koło Gospodyń Wiejskich „Cebulki” w Płaczkowie zostało reaktywowane w rocznicę swojego powstania w grudniu 2018 roku, po 15 latach od zawieszenia działalności. Nowymi celami koła są: aktywizacja kobiet, integracja mieszkańców wsi w różnym wieku, a także propagowanie zdrowego stylu życia. Na wielkanocny stół panie polecają przepis na Pasztet z ciecierzycą i wątróbką drobiową
    Składniki:
    • 200 g wątróbki drobiowej
    • 200 g ciecierzycy
    • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
    • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
    • 2 łyżki papryki słodkiej
    • 1/2 łyżki mielonej kolendry
    • 2 roztrzepane jajka
    • 100 g masła
    • pieprz, sól
    • bułka tarta
    Sposób przygotowania:
    Ciecierzycę zalać dwoma szklankami wody, gotować do miękkości aż zrobi się puree.

    W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę wraz z wątróbką, do momentu aż będzie miękka i pod koniec smażenia dodać czosnek, paprykę i kolendrę.

    Dodać masło i wszystko dokładnie zblendować, dodać jajka, doprawić solą i pieprzem (masa będzie dosyć rzadka). Wszystko przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać bułka tartą. Piec w temperaturze 200°C przez 45 min.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Gniezna i powiatu gnieźnieńskiego szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo