Składniki:
- 1 królik
- boczek 400 dag
- wątróbka z drobiu 200 dag
- marchew 2 szt.
- pietruszka 1 szt.
- seler 1 szt.
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- bułka 1 szt.
- mleko 1 szklanka
- pieprz/sól dla smaku
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 6 ziaren
- 3 jajka
- bułka tarta do posypania formy
- olej 40 ml
- masło 130 dag
Wykonanie
Królika dzielimy na części, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju, przekładamy do rondla. Dodajemy boczek pokrojony w kostkę, warzywa: 1 cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, dodajemy 80 dag masła i dusimy aż królik będzie miękki. Podlewamy go w trakcie wodą, żeby mięso się nie przypaliło. Zostawiamy do wystygnięcia. Mięso obieramy, a warzywa i powstały sos zostawiamy.
Na 50 dag masła smażymy podzielona na części wątróbkę i często mieszając, podsmażamy z cebulą 3 min. Całość odstawiamy do wystygnięcia.
Bułkę moczymy w mleku. Mięso, warzywa zostawione z duszenia, namoczoną bułkę, wątróbkę z cebulą przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Do masy dodajemy surowe jaja, pół szklanki sosu z duszenia królika i doprawiamy solą i pieprzem.
Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, podłużnej formy, wkładamy masę. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180 stopni C, przez 1 godzinę.
Pasztet podajemy z konfiturą żurawinową.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji ze Słupcy i powiatu słupeckiego szukaj zawsze na stronie www.slupca.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?