Składniki:
- 1 królik (najlepiej z domowego chowu),
- 60 dag wątróbki drobiowej,
- 1 duża golonka (boczek lub kurczak),
- 3 pudełka gęsiego smalcu,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek bulwy selera,
- 2 cebule,
- 4 jajka,
- 2 czerstwe bułki (mleko do namoczenia),
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- majeranek,
- natka pietruszki (może być suszona),
- sól,
- świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
Do garnka włożyć królika, golonkę, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i lekko posolić. Gotować wszystko razem do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, oddzielić od kości i wraz z warzywami przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach. Wątróbkę lekko podgotować, zmielić i dodać do pasztetu.
Do masy dodać jajka, namoczone czerstwe bułki, przyprawy i wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę włożyć do keksówek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Podawać na ciepło lub na zimno - jako danie obiadowe albo przystawkę.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?