Składniki
- 2 kg tuszki z królika z wątróbką,
- 0,5 kg boczku,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- pieprz,
- sól,
- majeranek,
- gałka muszkatołowa,
- tłuszcz do formy.
Sposób przygotowania
Wątróbkę sparzyć, poporcjowane mięso z królika i boczek gotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym w osolonej wodzie. Przestudzić i przelać przez sito. Mięso z królika obrać, przekręcić dwa razy przez maszynkę. Warzywa, boczek i wątróbkę też przekręcić. Cebulę pokroić, przesmażyć i przekręcić przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodać kaszkę mannę, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek i gałkę.
Wbić jajko, dodać 1,5 litra rosołu. Dobrze wyrobić. Gdy będzie zbyt gęste i suche, dodać jeszcze rosołu. Włożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Posypać bułką tartą i piec 60 minut w temp. 180 stopni. Gdy się zarumieni, przykryć papierem.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?