Ten przepis dostaliśmy z koła gospodyń wiejskich w Mielżynie.

Składniki:

  • 50 dag soli peklowej
  • 2 kg szynki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:
Opakowanie soli rozpuszczamy w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy czosnek, majeranek, pieprz, liść laurowy i ziele. Do miski wkładamy szynkę i zalewamy ostudzoną solanką z przyprawami tak, aby szynka była zanurzona w całości.

Zostawiamy na 7 dni. Po 7 dniach gotujemy szynkę na wolnym ogniu. Na każdy kilogram mięsa potrzebujemy 50 minut gotowania. Szynkę można spożywać na zimno z sosem chrzanowo-jogurtowym lub na ciepło z chrzanem.

Sos chrzanowo – jogurtowy

Składniki:

  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
Chrzan, jogurt i majonez mieszamy w miseczce. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Witkowa i gminy Witkowo szukaj zawsze na stronie www.witkowo.naszemiasto.pl