Składniki:
- 50 dag soli peklowej
- 2 kg szynki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Opakowanie soli rozpuszczamy w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy czosnek, majeranek, pieprz, liść laurowy i ziele. Do miski wkładamy szynkę i zalewamy ostudzoną solanką z przyprawami tak, aby szynka była zanurzona w całości.
Zostawiamy na 7 dni. Po 7 dniach gotujemy szynkę na wolnym ogniu. Na każdy kilogram mięsa potrzebujemy 50 minut gotowania. Szynkę można spożywać na zimno z sosem chrzanowo-jogurtowym lub na ciepło z chrzanem.
Sos chrzanowo – jogurtowy
Składniki:
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Chrzan, jogurt i majonez mieszamy w miseczce. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Witkowa i gminy Witkowo szukaj zawsze na stronie www.witkowo.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?