Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pierogi zapiekane z mięsem to popisowe danie KGW Kuźnia z gminy Chocz

RED
To już ponad pół wieku tradycji. KGW Kuźnia od lat przyrządza smaczne dania, które odnoszą sukcesy w wielu konkursach. Takim specjałem są pierogi zapiekanie z mięsem.

Do ciasta:

  • 1 szklanka wody;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka masła;
  • 3,5 szklanki mąki;

Farsz:

  • 400 gr mięsa mielonego;
  • 1 drobno posiekana cebula;
  • sól;
  • pieprz;
  • zioła;

Sos:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • sól;
  • 4-4,5 szklanki wody;

Przygotowanie:
Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie elastyczne, następnie odkładamy i przykrywamy je. Powinno odpocząć przez 15-20 minut. W międzyczasie przygotujemy farsz. Do mięsa wsypujemy cebulę, sól, pieprz i zioła. Mieszamy. Wałkujemy ciasto, składamy w dowolne kształty. Zalewamy sosem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Kuźni i gminy Chocz szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski