Przepis na pierś z kaczki jak u Lipskich od pań z Lewkowa

    Przepis na pierś z kaczki jak u Lipskich od pań z Lewkowa

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na pierś z kaczki jak u Lipskich od pań z Lewkowa
    1/5
    przejdź do galerii

    Przepis na pierś z kaczki jak u Lipskich od pań z Lewkowa ©archiwum

    Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lewkowie w gminie Ostrów Wielkopolski zdradziły nam przepis na swoje popisowe danie: pierś z kaczki jak u Lipskich! Smacznego!
    Składniki:
    • 2 piersi kacze ze skórką,
    • 2 łyżki miodu,
    • 1 szkl. białego wina,
    • 1 szkl. powideł śliwkowych,
    • 0,5 kostki masła,
    • sól,
    • pieprz,
    • majeranek.
    Sposób przygotowania:
    pierś płuczemy, obsuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Smarujemy miodem i skrapiamy winem. Zostawiamy w marynacie do następnego dnia.

    Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na rumiano z wszystkich stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy delikatnie majerankiem i podlewamy sokiem, który wytworzył się w marynacie. Można jeszcze dolać wina. Pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni, przez ok. 40 minut.

    Sos śliwkowy:
    rozpuszczamy masło, dodajemy powidła, smażymy chwilę. Dodajemy resztę wina i trochę słodkiej śmietany. Tak przygotowane danie podajemy z kluską kładzioną i surówką z czerwonej kapusty.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo