Składniki:
- 2 piersi kacze ze skórką,
- 2 łyżki miodu,
- 1 szkl. białego wina,
- 1 szkl. powideł śliwkowych,
- 0,5 kostki masła,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
pierś płuczemy, obsuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Smarujemy miodem i skrapiamy winem. Zostawiamy w marynacie do następnego dnia.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na rumiano z wszystkich stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy delikatnie majerankiem i podlewamy sokiem, który wytworzył się w marynacie. Można jeszcze dolać wina. Pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni, przez ok. 40 minut.
Sos śliwkowy:
rozpuszczamy masło, dodajemy powidła, smażymy chwilę. Dodajemy resztę wina i trochę słodkiej śmietany. Tak przygotowane danie podajemy z kluską kładzioną i surówką z czerwonej kapusty.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?