Pierś z kurczaka zapiekana ze szpinakiem to doskonała przekąska od pań z Józefiny. To przysmak na każdą okazję od tamtejszego koła gospodyń wiejskich.

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z kurczaka,
  • 200 g szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 100 g sera feta,
  • 80 ml śmietany 30 proc.,
  • ok. 400 g ciasta francuskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziarenka smaku,
  • słodka papryka,
  • cukier,
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy i doprawiamy. Pokrojony czosnek kładziemy do naczynia i dodajemy oliwę. Szpinak wrzucamy na patelnię i potem blendujemy.

Do roztopionego masła dodajemy pokrojony czosnek i doprawiamy. Dodajemy śmietankę i ser. Nadzienie układamy na filecie i zawijamy. Na blasze układamy ciasto a na nim fileta i znów ciasto. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika 180 st. Piec ok. 30-40 min na złoty kolor.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Kalisza i powiatu kaliskiego szukaj zawsze na stronie www.kalisz.naszemiasto.pl