reklama

Przepis na pomidory: sałatka, steki oraz pomidory faszerowane. Zobacz proste i szybkie przepisy na lato

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Zaktualizowano 
Przepis na faszerowane pomidory. Sprawdź jak je przygotować.
Przepis na faszerowane pomidory. Sprawdź jak je przygotować. OSM Piątnica
Sezon na pomidory w pełni. Pomidor jest pyszny, zdrowy i daje nieskończenie wiele możliwości wykorzystania w kuchni - od prostych domowych sałatek po steki z pomidorów. Zobacz przepisy na pomidory faszerowane, sałatkę z pomidorów i steki pomidorowe.

Grillowane steki z pomidorów z sosem ziołowym

Składniki:

  • 3 pomidory bawole serce
  • 4 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • listki bazylii
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sos ziołowy (np. Winiary)

Sposób przygotowania steków z pomidorów:
Pomidory kroimy na grube plastry o około 1-1,5 cm grubości. Smarujemy oliwą i grillujemy kilka minut z obu stron. Na patelni, na oliwie podsmażamy bułkę tartą. Siekamy natkę pietruszki i bazylię. Ścieramy skórkę z cytryny. Mieszamy podsmażoną bułkę z ziołami i skórką z cytryny. Skrapiamy sokiem z cytryny. Taką kruszonką posypujemy grillowane pomidory. Serwujemy z sosem ziołowym i grzankami.

Zobacz też: Adżika z pomidorami

Sałatka z pomidorów malinowych

Składniki:

  • 500 g pomidorów malinowych
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g cebuli szalotki
  • 100 g kiełków rzodkiewki
  • 300 g sałaty rzymskiej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sprawdź też:

Sposób przygotowania sałatki z pomidorów malinowych:
Pomidory malinowe sparzyć i obrać ze skóry, następnie pokroić w dużą kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i posypać solą i pieprzem tak, aby pomidor i cebula puściły sok. Następnie dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Na końcu dodać porwaną sałatę rzymską oraz kiełki rzodkiewki.
Przepis poleca Tomasz Olewski, szef kuchni Concordia Taste

Zobacz też: Zupa z pomidorami i brokułami. Idealna na wiosnę

Przepis na pomidory faszerowane serkiem wiejskim

Składniki:

  • 5 średnich dojrzałych pomidorów
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 300 g serka wiejskiego (np. OSM Piątnica)
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania pomidorów faszerowanych serkiem:
Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze i wydrążamy miąższ. Do serka wiejskiego dodajemy posiekaną bazylię, rozdrobniony czosnek, odsączoną z płynu kukurydzę oraz przyprawy do smaku. Całość mieszamy. Dno pomidorów wypełniamy warstwowo: wcześniej przygotowanym serkiem (1 łyżka), posiekanym miąższem pomidorów (bez nadmiaru wody) i ponownie serkiem. Tak przygotowane przykrywamy kapeluszami.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Sprawdź też:

Znaki zodiaku. Objawiają talenty, zdradzają przeznaczenie.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3