Przepis na pomidory: sałatka, steki oraz pomidory faszerowane. Zobacz proste i szybkie przepisy na lato

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Przepis na faszerowane pomidory. Sprawdź jak je przygotować.
Przepis na faszerowane pomidory. Sprawdź jak je przygotować. OSM Piątnica
Udostępnij:
Sezon na pomidory w pełni. Pomidor jest pyszny, zdrowy i daje nieskończenie wiele możliwości wykorzystania w kuchni - od prostych domowych sałatek po steki z pomidorów. Zobacz przepisy na pomidory faszerowane, sałatkę z pomidorów i steki pomidorowe.

Grillowane steki z pomidorów z sosem ziołowym

Składniki:

  • 3 pomidory bawole serce
  • 4 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • listki bazylii
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sos ziołowy (np. Winiary)

Sposób przygotowania steków z pomidorów:
Pomidory kroimy na grube plastry o około 1-1,5 cm grubości. Smarujemy oliwą i grillujemy kilka minut z obu stron. Na patelni, na oliwie podsmażamy bułkę tartą. Siekamy natkę pietruszki i bazylię. Ścieramy skórkę z cytryny. Mieszamy podsmażoną bułkę z ziołami i skórką z cytryny. Skrapiamy sokiem z cytryny. Taką kruszonką posypujemy grillowane pomidory. Serwujemy z sosem ziołowym i grzankami.

Zobacz też: Adżika z pomidorami

Sałatka z pomidorów malinowych

Składniki:

  • 500 g pomidorów malinowych
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g cebuli szalotki
  • 100 g kiełków rzodkiewki
  • 300 g sałaty rzymskiej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sprawdź też:

Sposób przygotowania sałatki z pomidorów malinowych:
Pomidory malinowe sparzyć i obrać ze skóry, następnie pokroić w dużą kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i posypać solą i pieprzem tak, aby pomidor i cebula puściły sok. Następnie dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Na końcu dodać porwaną sałatę rzymską oraz kiełki rzodkiewki.
Przepis poleca Tomasz Olewski, szef kuchni Concordia Taste

Zobacz też: Zupa z pomidorami i brokułami. Idealna na wiosnę

Przepis na pomidory faszerowane serkiem wiejskim

Składniki:

  • 5 średnich dojrzałych pomidorów
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 300 g serka wiejskiego (np. OSM Piątnica)
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania pomidorów faszerowanych serkiem:
Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze i wydrążamy miąższ. Do serka wiejskiego dodajemy posiekaną bazylię, rozdrobniony czosnek, odsączoną z płynu kukurydzę oraz przyprawy do smaku. Całość mieszamy. Dno pomidorów wypełniamy warstwowo: wcześniej przygotowanym serkiem (1 łyżka), posiekanym miąższem pomidorów (bez nadmiaru wody) i ponownie serkiem. Tak przygotowane przykrywamy kapeluszami.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Sprawdź też:

Mocna pozycja kobiet w polskim świecie naukowców i inżynierów.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie