Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na potrawkę z kurczaka według KGW Rosko

RED
Przepis na potrawkę z kurczaka według KGW Rosko
Przepis na potrawkę z kurczaka według KGW Rosko archiwum
Przed nami kolejna odsłona "Kulinarnych podróży po Wielkopolsce". Tym razem zawędrowaliśmy do jednego z najpiękniejszych zakątków Wielkopolski, do gminy Wieleń. Gdy chodzi o specjały kuchni regionalnej, to również jeden najsmaczniejszych zakątków Wielkopolski. Polecamy potrawkę z kurczaka według przepisu KGW Rosko.

Składniki

  • Cały kurczak,
  • włoszczyzna,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • marchew z groszkiem,
  • garść rodzynek,
  • mąka,
  • łyżka masła,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 ml kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania
Przygotowujemy rosół. Po ugotowaniu bulion odcedzamy, mięso studzimy i oddzielamy od kości, pozostawiając duże kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i przygotowujemy zasmażkę. Przekładamy ją do średniej wielkości garnka, zalewamy litrem bulionu i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy dodając cytrynę, cukier i namoczone rodzynki.

Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Hartujemy śmietanę i dodajemy. Do potrawki wrzucamy obrane kawałki mięsa i podgrzewamy całość. Podajemy z gotowaną marchewką i groszkiem.

Zobacz, jak zrobić to danie:

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski