Przepis na potrawkę z kurczaka według KGW Rosko

    Przepis na potrawkę z kurczaka według KGW Rosko

    RED

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na potrawkę z kurczaka według KGW Rosko

    Przepis na potrawkę z kurczaka według KGW Rosko ©archiwum

    Przed nami kolejna odsłona "Kulinarnych podróży po Wielkopolsce". Tym razem zawędrowaliśmy do jednego z najpiękniejszych zakątków Wielkopolski, do gminy Wieleń. Gdy chodzi o specjały kuchni regionalnej, to również jeden najsmaczniejszych zakątków Wielkopolski. Polecamy potrawkę z kurczaka według przepisu KGW Rosko.
    Przepis na potrawkę z kurczaka według KGW Rosko

    Przepis na potrawkę z kurczaka według KGW Rosko ©archiwum

    Składniki
    • Cały kurczak,
    • włoszczyzna,
    • liście laurowe,
    • ziele angielskie,
    • sól,
    • pieprz,
    • marchew z groszkiem,
    • garść rodzynek,
    • mąka,
    • łyżka masła,
    • 2-3 łyżki soku z cytryny,
    • 2 łyżki cukru,
    • 100 ml kwaśnej śmietany.
    Sposób przygotowania
    Przygotowujemy rosół. Po ugotowaniu bulion odcedzamy, mięso studzimy i oddzielamy od kości, pozostawiając duże kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i przygotowujemy zasmażkę. Przekładamy ją do średniej wielkości garnka, zalewamy litrem bulionu i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy dodając cytrynę, cukier i namoczone rodzynki.

    Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Hartujemy śmietanę i dodajemy. Do potrawki wrzucamy obrane kawałki mięsa i podgrzewamy całość. Podajemy z gotowaną marchewką i groszkiem.

    Zobacz, jak zrobić to danie:


    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

    Przepisy wideo

    Galerie zdjęć

    Polecamy

    Orange „zamiata” ofertą „chcesz-masz”

    Orange „zamiata” ofertą „chcesz-masz”

    Najczęściej czytane

    1. Przepis na żurek na zakwasie