Składniki
- Cały kurczak,
- włoszczyzna,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz,
- marchew z groszkiem,
- garść rodzynek,
- mąka,
- łyżka masła,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- 100 ml kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rosół. Po ugotowaniu bulion odcedzamy, mięso studzimy i oddzielamy od kości, pozostawiając duże kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i przygotowujemy zasmażkę. Przekładamy ją do średniej wielkości garnka, zalewamy litrem bulionu i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy dodając cytrynę, cukier i namoczone rodzynki.
Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Hartujemy śmietanę i dodajemy. Do potrawki wrzucamy obrane kawałki mięsa i podgrzewamy całość. Podajemy z gotowaną marchewką i groszkiem.
Zobacz, jak zrobić to danie:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?